Nasilje nad lekarima mora biti posebno krivično delo: Lekarska komora Srbije za Danas o predlogu Vlade Srbije 1Foto: Pixabay

Lekarska komora Srbije (LKS) pozdravlja predlog Vlade Srbije da se u Krivičnom zakoniku propiše posebno krivično delo i posebne kazne za napad na zaposlene u zdravstvenim ustanovama, kažu u toj instituciji za Danas.

Da ima velikih izgleda da se sledeće godine to i desi, govori podatak iz saopštenja Vlade Srbije da je izrada nacrta Krivičnog zakonika u toku i biće u skupštinskoj proceduri krajem godine.

Kako iz Lekarske komore Srbije kažu, oni su više puta apelovali na sve nadležne institucije da zaštite zdravstvene radnike u obavljanju njihove profesije, kao i da se kroz izmene Krivičnog zakonika obezbedi veća krivično – pravna zaštita zdravstvenih radnika u Srbiji.

Nulta tolerancija prema nasilju nad lekarima

„Nasilje nad zdravstvenim radnicima ne sme da bude tolerisano i Lekarska komora Srbije se maksimalno zalaže u svom radu za nultu toleranciju nasilja u zdravstvenim ustanovama, kako bi zdravstveni radnici u Srbiji imali što bezbednije uslove za rad, upravo kroz insistiranje na tome da sankcije za napade na zdravstvene radnike budu pooštrene i da se napad na zdravstvenog radnika tretira kao posebno krivično delo“, navode u LKS za Danas.

lekari
foto (BETAPHOTO/Represent/Hemofarm/ Shutterstock/Branislav Nenin)

Prema njihovim rečima, LKS smatra da je obaveza celog društva da se aktivno bavi rešavanjem problema nasilja, da se jasno opredeli prema takvom modelu ponašanja koje nije dopustivo prema zdravstvenim radnicima, ali ni prema pacijentima, niti treba da bude dopustivo u bilo kojoj sferi života.

Istovremeno, kako je Danas pisao, u cilju prevencije i zaštite zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, u vezi sa poslovima koje obavljaju, Vlada je prošle nedelje predložila da se u Krivičnom zakoniku propiše posebno krivično delo i posebne kazne za napad na zaposlene u zdravstvenim ustanovama.

„Ovaj predlog ima za cilj da obezbedi veću zaštitu zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i sprečavanje napada na njih u vezi sa poslovima koje obavljaju, a kojima su često izloženi. Izrada nacrta krivičnog zakonika je u toku i biće u skupštinskoj proceduri krajem godine“, saopštili su iz Vlade.

Lekari sa kojim je Danas stupio u kontakt nisu želeli javno da govore na ovu temu, ali stav im je jedinstven: napadi građana i pacijenata na lekare i medicinske sestre moraju da stanu, a da li će posle izmena Krivičnog zakonika ostaje da se vidi.

Lekari: Obavestite građane

„Građani nisu obavešteni, a to bi trebalo neko da učini, odnosno da im kaže da, kao što imaju prava u zdravstvenim ustanovama, imaju i obaveze. A, jedna od njih je, kako stoji u Zakonu o pravima pacijenata, da je zabranjeno ometanje zdravstvenih radnika, odnosno zdravstvenih saradnika prilikom pružanja zdravstvene zaštite. Naravno, između ostalog, ometanje su pretnje, vika, vređanje, ali i pokušaj napada. Zakon nam daje pravo da možemo da se pozovemo na prigovor saveseti i odbijemo lečenje takve osobe, osim u slučaju kada joj je život ugrožen“, naveo je jedan od lekara, zaposlen u privatnom sektoru.

Podsećamo, „istorijat“ traženja da napad na lekare postane krivično delo ili se tretira kao napad na službeno lice datira od 2009. godine, tokom mandata Tatjane Radosavljević, tadašnje direktorke LKS.

„Konačno napad na zdravstvene radnike stigao do Vlade Srbije, iako kao prdlog izmene Krivičnog zakonika, ali je dobro što se razmišlja o tome. Jer prve inicijative da se nasilje nad zdravstvenim radnicima poglasi kao napad na službeno lice upućene su iz LKS Ministarstvu zdravlja 2009. i 2010. godine. Tada je bilo jako puno napada na lekare. Čak smo i preko Svetske medicinske asocijacije učestvovali u usvajanju i donošenju deklaracije o nasilju nad lekarima. Trudili smo se da svakom napadnutom lekaru pružimo određenu pravnu pomoć, ali i sve ostalo što mu je bilo neophodno“, navela je pre tri dana Radosavljević za Danas.

lekari
Foto: Pixabay/Valelopardo

Iako smo zatražili, statistiku koliko je dosad napadnutih lekara nismo je doboli od LKS, ali i Ministarstva zdravlja.

Ali, prema poslednjim poznatim podacima, direktor LKS Miodrag Stanić je u januaru ove godine za Danas, između ostalog, rekao:

Do januara preko 90 prijava

„Kako bismo našim kolegama pružili mogućnost da na što jednostavniji način mogu da prijave slučaj verbalnog ili fizičkog nasilja na radnom mestu, na internet stranici Lekarske komore Srbije pokrenuli smo sredinom 2017. godine mogućnost onlajn prijave nasilja za lekare, što su potom uradile i druge komore zdravstvenih radnika. Do danas je stiglo preko 90 prijava od strane lekara koji navode da su bili izloženi najrazličitijim vidovima verbalnog i fizičkog nasilja, od vređanja, nasrtanja do fizičkih povreda. Lekarima koji prijave nasilje, Lekarska komora Srbije pruža mogućnost dobijanja pravnog saveta za dalje postupanje“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari