Koji lekari u Srbiji imaju preko 6.000 pacijenata, a koji nijednog: Šta pokazuje najnoviji izveštaj RFZO? 1Foto: Pixabay/Valelopardo

Izabranog lekara u domovima zdravlja u Srbiji ima 94,03 odsto pacijenata, pokazuje poslednji izveštaj Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) o registraciji izabranog lekara. Prema evidenciji RFZO, koja je javno dostupna, na listi izabranih lekara širom Srbije postoje oni koji imaju preko 6.000 pacijenata, ali i oni koji nemaju nijednog ili je taj broj jednocifren.

U 31 filijali širom Srbije, prema istim informacijama, u maju ove godine registrovano je ukupno 6.656.692 zdravstvenih osiguranika od kojih se 6.259.414 izjasnilo o izabranom lekaru. Potpisano je ukupno 8.688.965 izjava o registrovanom izabranom lekaru.

Gledano po filijalama, najveći procenat (124,07) osiguranika koji ima izjavu o izabranom lekaru je Filijala Kragujevac, slede Beograd sa 107, 76 odsto, pa Niš sa 95, 20 odsto. Najmanje se o izabranom lekaru izjasnilo u Užicu, 79,21 odsto osiguranika.

Koji lekari u Srbiji imaju preko 6.000 pacijenata, a koji nijednog: Šta pokazuje najnoviji izveštaj RFZO? 2
Izvor: rfzo.rs

Sa druge strane, od 153 doma zdravlja u Srbiji, 25 je sa najvećim procentom pacijenata koji su se izjasnili o izabranom lekaru.

Prema informacijama RFZO, na listi prednjači beogradski DZ „Stari grad“ sa 159,79 odsto, sledi DZ „Savki venac“ sa 135,94 odsto i DZ „Zemun“ sa 117, 56 odsto, dok su na začelju liste DZ „Dr Milorad Vlajković“ Barajevo (66,30 odsto), DZ „Čoka“ (66,27 odsto) i DZ „Surčin“ (64,86 odsto).

U sedam zdravstvenih ustanova koje ne vrše registraciju osiguranika na osnovu mesta prebivališta situacija je sledeća: najviše osiguranika sa izjavom o izabranom lekaru ima Zavod za zaštitu zdravlja radnika u železničkom saobraćaju Beograd (109.210 pacijenata), sledi Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata – Beograd (79.559), Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata – Novi Sad (38.704), Zastava – Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac (37.749), Zavod za stomatologiju Kragujevac (34.732), Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a (25.556) i poslednji na listi je Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Niš (14.827).

Ko su i gde rade lekari sa najvećim brojem pacijenata

Pravo na izbor lekara u Domu zdravlja na području matične filijale ili prebivališta definisano je Zakonom o zdravstvenom osiguranju, koji propisuje da se izabrani lekar bira iz oblasti opšte medicine, pedijatrije, ginekologije i stomatologije.

Najveći broj pacijenata u Srbiji, prema podacima RFZO, ubedljivo ima specijalista ginekologije i akušerstva dr Biljana Milivojević Stojanović, načelnica ginekologije u Domu zdravlja „Savski venac“. Njoj je čak 6.327 pacijenata poklonilo poverenje izabranog lekara.

Iz oblasti opšte medicine najviše pacijenata (4.910) ima dr Zorica Milanović Blažić, koja radi u Zavodu za zaštitu studenata Beograd.

Kada je u pitanju dečja i preventivna stomatologija, lekar sa najviše pacijenata je dr Milan Budović izabrani zubar za 3.183 dece u Domu zdravlja „Srpska Crnja“.

Pedijatar sa najviše pacijenata je dr Marina Markovski koja u beogradskom Domu zdravlja „Dr Milutin Ivković“ na Paliluli leči 2.960 dece.

Sa druge strane, ima lekara bez ijednog pacijenta. Tako recimo, prema uvidu u Pregled izjava ugovorenih lekara RFZO, može se videti da Zdravstveni centar Užice na spisku ima 30 lekara opšte prakse, koji nemaju svoje pacijente.

Kako se bira izabrani lekar

Procedura za izbor lekara je krajnje jednostavna, a za registraciju je potrebna overena nova zdravstvena knjižica i lična karta. Lekar se bira sa spiska izabranih lekara koji je istaknut u domu zdravlja i bira se na period od jedne kalendarske godine, od dana izbora do 31.12. tekuće godine.

Kada se pacijent odluči za nekog od lekara sa spiska, pri prvoj poseti popunjava i potpisuje obrazac izjave o izboru. Popunjava ga u tri primerka, od kojih jedan dobija pacijent, drugi ostaje kod izabranog lekara, a treći se šalje matičnoj filijali RFZO.

Ugovor se automatski produžava i naredne godine, ukoliko pacijent ne želi da promeni izabranog lekara. A može da ga promeni ukoliko promeni mesto prebivališta, ako nije zadovoljan uslugom, ako lekaru prestane radni odnos, ako je izabrani lekar odsutan duže od šest meseci, ali i iz drugih opravdanih razloga. Takođe, pacijent ima pravo da ne navede razloge promene izabranog lekara.

U slučaju da je izabrani lekar privremeno odsutan, zbog korišćenja godišnjeg odmora, bolovanja, službenog puta, obavljanja specijalizacije i drugo, dom zdravlja je u obavezi da obezbedi lekara koji privremeno zamenjuje njegovog izabranog lekara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari