Lekari u Srbiji će ubuduće primati plate po učinku, odnosno po broju pregledanih pacijenata. Naime, prema uredbi Vlade Srbije o korektivnom koeficijentu kojom se određuju zarade zaposlenih u zdravstvu, plata će se povećavati ili smanjivati do dva odsto u zavisnosti od broja pacijenata.

I Sindikat lekara i farmaceuta i Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije imaju primedbe na ovu vladinu odluku.

– Uredba je nešto protiv čega smo se borili, ali smo donekle uspeli da ispravimo neke odredbe, tako da je šteta minimalna – kaže za Danas predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Dragan Cvetić.

Uredbom čija je primena počela osnovne plate lekara uvećavaće se do četiri odsto, u zavisnosti od učinka.

– Praktično će to povećanje iznositi do dva odsto, jer je osnovica plate smanjena za isti procenat – objašnjava Cvetić.

Uredba je prvobitno trebalo da stupi na snagu 1. jula, ali su se sindikati u zdravstvu žalili i organizovali štrajkove, nezadovoljni određenim odredbama. Povećanje po učinku trebalo je da iznosi do 10 odsto, a sindikati su upozoravali da bi osnovna plata za većinu lekara bila smanjena, odnosno iznosila 90 odsto od postojeće.

– Naši zahtevi su donekle ispunjeni. Zadovoljni smo što se plate neće umanjivati, odnosno povećavati do 10 odsto, već samo za dva procenta, ali i dalje smatramo da uredba nije dobra. Nemamo ništa protiv nagrađivanja lekara po učinku, ali uredba nije precizna, posebno za sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite. Takođe, u zdravstvu nema para i ne znam odakle bi se izdvajala dodatna sredstva – kaže Cvetić. On dodaje da je uredba morala da bude usvojena, jer su to bili zahtevi EU. Ipak, naglašava, usvojenim izmenama „šteta je smanjena na minimum“.

Primedbe na uredbu imaju i u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije. Predsednik tog sindikata, Zoran Savić, kaže za naš list da niko nije protiv nagrađivanja lekara, ali da način rada mora da se vrednuje drugačije, a ne onako kako je predviđeno uredbom.

– Uredbom se ne precizira minimum rada, niti šta zdravstveni radnik treba da uradi da bi dobio punu zaradu. Merenje učinka lekara je diskutabilno, a posebno na način da se broje pacijenti. Da li to znači da treba manje da radimo na preventivi i da populacija bude bolesnija, kako bismo imali više posla i veću zaradu – pita se Savić. On dodaje da je uredba stvorila konfuziju u nekim ustanovama, jer računovodstvo ne razume na koji način da obrađuje plate.

– U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje ionako nema sredstava, a pre donošenja uredbe trebalo je da se usvoji osnovni paket zdravstvenih usluga za pacijente – smatra Savić. On dodaje da Sindikat zaposlenih u zdravstvu poslao nadležnima primedbe na nedavno usvojenu uredbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari