Kada ekipa izgubi više od dvadeset lopti na meču, a pri tom u napadu deluje kao razbijena vojska, onda je poraz i protiv mnogo slabijih timova u odnosu na zvaničnog osvajača Evrokupa gotovo neizbežan. Iako su se još i nekako držali u prvom delu igre, košarkaši Partizana su katastrofalnim izdanjem u drugom poluvremenu sasvim zasluženo pretrpeli težak poraz u Litvaniji od Lijetvosa 78:56 u četvrtom kolu Evrolige.

 

Lijetvos – Partizan 78:56

(26:22, 18:17, 22:7, 12:10)

Dvorana: Simens arena. Gledalaca: 8.500. Sudije: Lamonika, Zamojski, Kardus.

Lijetvos: Popović 10, Babrauskas 2, Ginevičijus, Borovnjak 4, Bjelica 12, Gecevičijus 19, Zavackas 13, Buterlevičijus, Jomantas 6, Sinika, Bejns 12, Brazdauskis.

Partizan: Roberts 7, Sinovec, Mekkejleb 16, Kecman 3, Milošević 2, Rašić, Lešić, Mitrović 1, Marić 16, Veseli 4, Đekić 2, Vraneš 5.

 

Stiče se utisak da izabranici Rimasa Kurtinaitisa nisu za klasu bolja ekipa od crno-belih, što se i moglo videti u uvodnih dvadeset minuta. Puleni Duška Vujoševića su u tom periodu uspeli da stalnim spuštanjem lopte pod koš, dobro razigraju Marića (16p, 10 sk), a da pri tom u odbrani agresivnim kretanjem delimično nadoknade izvanredno šutersko izdanje Gecevičijusa (19p) i Zavackasa (13p). Nakon solidne partije u prvom poluvremenu, koje je pripalo Lijetvosu (44:39), niko nije mogao ni da nasluti da će se košarkaši Partizana bukvalno pogubiti na parketu u nastavku meča. Svega 17 ubačenih poena, pregršt „prodatih“ lopti, neshvatljivih kretnji u fazi napada i nedostatak delotvornih ideja u tom delu utakmice, predstavljali su pravu poslasticu za domaće igrače. Prednost se u korist Lijetvosa povećavala iz minuta u minut. Popović (10p, 5 as) je sjajno razigrao ostatak ekipe, dok su Bjelica (12p) i Bejns (12p) radili šta su hteli pod protivničkim košem. U takvoj situaciji treneru Vujoševiću ništa drugo nije preostalo nego da šansu ukaže mladim igračima poput Mitrovića i Sinoveca, jer su stariji i mnogo iskusniji košarkaši potpuno podbacili, ostavivši svog stratega da zamišljen kraj aut linije pokuša da nađe objašnjenje zbog čega su sinoć njegovi momci bili samo nepregledna mrlja u šampionskom portretu osmostrukog uzastopnog prvaka Srbije.

Duško Vujošević, trener Partizana: Čestitam Lijetvosu na zasluženoj pobedi jer je odigrao sa mnogo više čvrstine, karaktera i kvaliteta nego mi. Drugo poluvreme, praktično, nismo postojali i kada su kola krenula nizbrdo, stvarno nije bilo nikoga da ih zaustavi. Doveli smo u pitanje čak i samopoštovanje jer posle ovog poraza iznad ekipe ostaje veliki znak pitanja, koji će ona morati da skine u predstojećim mečevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari