Istorija se nije ponovila. Pre 65 godina, Partizan je slavio s ubedljivih 6:0 na novom stadionu tadašnje Slobode, a juče na istom mestu i otvaranju još lepšeg igrališta ostavio sva tri boda klubu koji danas u svom imenu ima i Point Sevojno – 2:1 (1:1).

Sloboda Point Sevojno – Partizan 2:1 (1:1)

STADION: Gradski u Užicu. GLEDALACA: 10.000. SUDIJA: Vlado Glođović (Vrbas). STRELCI: Kasalica 37, Marić 90 +3 – Aksentijević 30. ŽUTI KARTONI: Marić, Prtenjak (Sloboda PS), Rnić, S. Ilić, Stanković (Partizan).

SLOBODA PS: Božović, Vasilić, Bosman, Maksimović, Marić, Vranjković, Kasalica, Goločevac (od 82. Pejović), Gojković, Tijago, Prtenjak (od 85. Memedović).

PARTIZAN: Stojković, Aksentijević, Rnić, Ivanov, Stanković, Kamara, Babović, Vukić, Tomić (od 56. S. Ilić), L. Marković (od 67. Diara), Jovančić (od 56. Eduardo).

 

Na isteku zaustavnog vremena, sigurno ne kvalitetniji ali žilavi i juče mudriji Užičani uzeli su „skalp“ šampionu i već posle dva kola ga skinuli s liderske pozicije.

Tribine krcate navijačima stimulisale su igrače obe ekipe, pa su uprkos nesnosnoj vrućini i jedni i drugi odmah krenuli po bodove, udarivši po protivniku iz svojih najjačih oružja. Favorizovani gosti su imali veći posed lopte i brojnije šanse u prvom poluvremenu, mahom s boka i to ćešće s desnog, odakle su nadolazili vrlo brzi i prodorni kadetski reprezentativci Aksentijević i L. Marković, dok je borbeni i organizovani domaćin izabrao pojačan blok na centralni deo veznog reda rivala i kontranapade, s usamljenim Kasalicom u špicu i Prtenjakom kao najbližom ispomoći. Tako su i došli do golova. Ono što pre njega (po dva puta) nisu uspeli Tomić (s desnog krila otišao na levo, umesto kapitena Ilića) i Jovančić uradio je Nikola Aksentijević. Svi su očekivali centaršut, kada je desni bek raspalio s 25 metara i efektnom „kiflom“ pod prečku savladao nekadašnjeg golmana crno-belih D. Božovića (30). Uzvratio je Filip Kasalica, naplativši svoju agilnost, kao i upornost i odvažnost svog tima. Goločevac ga je video s centra i preciznom dubinskom asistencijom ubacio pravo u šesnaesterac, a hitronogo letošnje pojačanje Slobode PS pored neopreznog Ivanova i kasno istrčalog Stojkovića šutem po zemlji pogodio nebranjenu mrežu (37), za egal posle prvih 45 minuta.

Mogli su crveno-crni i do vođstva na isti način, da Stojković nije iskusno ušao u šut neodlučnog Prtenjaka, na kraju jednog munjevitog Slobodinog prelaza na Partizanovu polovinu (52). Posle te situacije proredili su se konkretni ataci šestoplasiranog tima prošle Jelen Superlige, dok je stručni štab njenog četvorostrukog uzastopnog osvajača izmenama ubrzavao i osvežavao ofanzivu ekipe iz Humske. Plejmejker Vukić dobio je podršku S. Ilića, istrošeni napadači Jovančić i Marković ustupili su mesta Eduardu i Pašeku, težište igre bilo je na polovini terena domaćina, kako je odmicalo vreme tako se sve više stezao obruč oko njegovog gola, ali kako su Partizanove akcije bile više stihijske nego osmišljene, Božović je samo još par puta bio na ozbiljnom testu. Izdržao ih i ostao na nogama. A, onda u 93. minutu potrčao koliko ga nose. U zagrljaj saigračima, posle fantastično izvedenog slobodnjaka Slavka Marića. Sloboda PS je dobila prekid na 17 metara, a iskusni vezista iskosa, smestio loptu u donji bliži ugao. Za istorijsku pobedu Užičana, prvu posle četiri duela s Partizanom, i brigu crno-belih pred drugi duel s Šamrok Roversima u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Karadžić i Antić u loži

Pored najviših predstavnika oba kluba i čelnika grada Užica, bez čije pomoći ne bi bila moguća temeljna obnova nekadašnje ruine na Begluku, svečarskom pokazivanju novog ruha Gradskog stadiona prisustvovala je i vrhuška Fudbalskog saveza Srbije, predvođena predsednikom Tomislavom Karadžićem. Na licu mesta, ali u različitom društvu, bio je i bivši selektor Srbije Radomir Antić, s kojim Karadžič nije u dobrim odnosima još od rastanka posle Mundijala 2010.

Probušene gume na Partizanovom autobusu

Ekspedicija Partizana lepo je dočekana i ugošćena u Užicu, ako se izuzme neprijatnost s parkinga hotela Zlatiborska noć, gde su crno-beli prespavali. Nepoznati vandali izbušili su obe zadnje gume na klupskom autobusu srpskog prvaka, obojenim u crnu i belu boju i dva ogromna grba.

FK Rudo na tribinama

Partizanov dolazak u Užice doveo je u grad na Đetinji i mnoge navijače crno-belih iz susedne Republike Srpske. Između ostalih, duel domaćih crveno-crnih i Beograđana pratio je i kompletan igrački pogon fudbalskog kluba Ruda, iz istomenog mesta, inače člana Regionalne lige RS.

Subotić: Ponosni na naš grad i klub

Dragan Subotić, predsednik UO FK Sloboda PS, koji je za Danasov subotnji dodatak prognozirao upravo takav rezultat, kaže da je ta utakmica bila „više od igre“.

– Bilo mi je najvažnije da utakmica protekne u sportskom duhu i to se dogodilo. Bio je to lep sportski događaj i svi možemo da budemo ponosni na naš grad i na naš klub. Pobeda protiv šampiona Partizana kruna je našeg rada i ispostavilo se da ne mora da znači da neko ko ima najbolje uslove mora i da pobedi. Rekao sam da ćemo pobediti i to se obistinilo“, rekao je Subotić za Danas, koji je pre početka utakmice darivao dresove svog kluba predsedniku FSS Tomislavu Karadžiću i Vladimiru petroviću Pižonu.

Stanojević: Sloboda nas nije slučajno pobedila

Aleksandar Stanojević, šef stručnog štaba Partizana na konferenciji za novinare nakon utakmice, čestitao je domaćinima na, lako je rekao „zasluženoj pobedi“.

– U fudbalu ništa nije slučajno i Sloboda nas nije slučajno pobedila. Ambijent je bio fenomenalan i svi uslovi su bili ispunjeni za dobru utakmicu. Utakmica je bila dobra koliko je bilo moguće, zbog teških vremenskih prilika za igru. Mi smo bili na nivou, držali smo loptu, bili na protivnikovoj polovini, imali tri- četiri stopostotne šanse, koje nismo iskoristili. Čestitam Slobodi na zasluženoj pobedi“, rekao je Stanojević.

Stamenković: Igrali smo muški

Ljubiša Stamenković, šef stručnog štaba Slobode Point Sevojno, istakao je da je „bilo milina igrati na novom i velelepnom stadionu“.

– Bilo je teško igrarti po sparnom vremenu, ali moji igrači igrali su muški. Rekao sam i pre utakmice da se nećemo braniti od Partizana. Obe ekipe su imale svoje šanse, pa je prvo poluvreme bilo egal. Ni u drugom poluvremenu nismo želeli da se branimo, ali Partizan je nakon tri izmene podigao ritam, a u našoj ekipi osetio se zamor. Međutim, iskoristili smo svoju šansu i golom Marića otišli u večnost“, kazao je Stamenković i dodao da je Partizan „ekipa kvalitetnih pojedinaca, u čijim redovima se primećuje zamor nakon utakmice u Dablinu“, a potom domaćem šampionu poželeo ostane naš predstavnik u Ligi šampiona. N. K.

Kasalica: Maksimalno protiv najboljih

-Igrali smo protiv najbolje ekipe u zemlji, dali svoj maksimum i zasluženo pobedili veliki Partizan. Užičani su napravili fantastičan ambijent na prelepom stadionu, a mi im se revanširali feštom na terenu – blistao je od sreće strelac prvog pogotka za Slobodu PS Filip Kasalica posle istorijskog trijumfa domaćina.

Aksentijević: Šta mi vredi gol

-Šta mi vredi što sam postigao onako lep gol i sve pohvale za njega, kada nije bio dovoljan čak ni za remi mog tima?! Nije mi jasno kako smo uspeli da izgubimo sva tri boda, a onoliko smo držali loptu u nogama i stvarali šanse – rezignirano (se) pitao i odgovarao mladi defanzivac crno-belih Nikola Aksentijević, koji je u Užicu na desnom beku zamenio povređene Miljkovića i Rankovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari