Najnovije upozorenje: Kapi za nos, šumeće tablete i drugi lekovi za prehladu i grip mogu da izazovu ozbiljna neželjena dejstva

Ostavite komentar


  1. Mogli bi da da uradite korekturu i redakturu teksta. Stvarno nema smisla. Svakim danom ste sve bliži onim đubre novinama.

  2. Da se u tekstu kaže koji su to lekovi i suplementi imali bismo neke koristi od ove informacije, ovako…

  3. Da li gospoda komentatori citaju novine? Pocetkom decembra je objavljeno: „Odbor za ocenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC), pri Evropskoj agenciji za lekove (EMA), preporučio je nove mere za lekove koji sadrže pseudoefedrin kako bi se smanjili rizici od sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (RCVS).“ Zato se i ovde o tome razgovara. Pseudoefedrina ima u ogromnom broju suplemenata, zato nema IMENA! A vi, dragi moji PRE nego sto pocnete da koristite neki suplement proverite njegov sastav. Zabranili su mnogo efikasnije efedrin kapi. I u ovom slucaju, problem je u NAMA. Prekomerna upotreba BILO cega (kapi za nos, interneta, secera…) moze dovesti do zavisnosti.

  4. Efedrin i pseudoefedrin su u nekim evropskim zemljama odvno zabranjeni. Zasto u Srbiji nisu? Pa, para vrti gde burgija nece.

  5. E Srbijanci
    Ko vam je kriv???
    Sami postavljate dijagnoze i terapije!
    Odrekli ste se reš pečene kožurice,kao nije zdravo!
    Zatim moče,nećete da umačete?
    A kad ste zadnji put u životu pojeli izvor vitamina mušmule ili plodove duda,što opada sa grana na zemlju,a ako se nagaze ili ispraljte firmiranu garderobu iz butika,buvljaka ili sekond šop radnji vi se ljutite!!!

  6. Bez obzira u koliko lekova i suplemenata se može naći ova supstanca, broj onih koji se koriste kod nas čisto sumnjam da je baš toliko veliki. Pa nema nikakvih tehnickih prepreka da se objave sva imena. Pošto je pismo upućeno zdravstvenim radnicima, odgovorno od njih bi bilo da se taj spisak nadje u svakoj apoteci. I da se oni koji hoće da kupe takav preparat i usmeno upozore na štetna dejstva. Ali, onda bi apotekama promet opao, a lekari ne bi imali toliko beneficija od proizvođača. Pa se to neće desiti. Novac je, kao i obično, ispred interesa pacijenata.

  7. Omogućiti epilepsiju, moždani udar i još nabrojanih grozota, da bi otpušili nos koji se prirodno zatvori tokom rada imuniteta, je nelogično. Preciznije – autodestrukcija.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.