Na spomen jazavca, većina ljudi pomisli na štetočine koje pustoše njive, ali je retko kome poznato da se mast od ove životinje koristi kao lek i isceljujući melem. Spravljanjem takvog melema, godinama se bavi Slavoljub Veljković-Župaja (74) iz Bikinja kod Golupca. „Moj deda Stojimir, dugogodišnji lovac, pričao mi je o lekovitosti jazavčeve masti, ali me tada ta priča nije zanimala.

Međutim, pre 17 godina, i sam sam počeo da spravljam meleme po dedinoj recepturi, koji su mnogima do sada pomogli“, priča Slavoljub. Zahvaljujući kasnijem javljanju njegovih „pacijenata“, Slavoljub je utvrdio da ova mast pomaže kod plućnih bolesti, reume, išijasa, lečenja pankreasa i otvorenih rana. Na naše pitanje otkud lekovito dejstvo u ovakvoj masti, Slavoljub kaže da je to zbog toga što se jazavci hrane korenjem biljaka, među kojima su i one lekovite.

Ukoliko mast treba da se pije, onda se to čini ujutru, na prazan želudac, i to jedna kafena kašika pomešana sa malo čaja. Ukoliko se koristi kao melem, njome se premaže bolesno mesto i, nakon pola sata, pokrije najlon kesom i tako ostavi da prenoći. „Poslednjih godina toliko je velika potražnja za ovim melemom, da ne stižem da ga napravim u dovoljnim količinama. Da bi olakšao tim ljudima, moj sin nekoliko puta nedeljno ode u Beograd, nađe se sa njima i razdeli im tražene količine“, priča Slavoljub. On se seća da ga je jednom, nekoliko dana po preuzimanju masti, nazvala lekarka sa VMA, da mu se zahvali u ime svoje majke. Naime, njena majka je zbog bolesti kičme bila skoro nepokretna a posle petodnevnog korišćenja ovog melema ponovo je prohodala.

„Dolazila je i jedna žena koja je na nogama imala dve otvorene rane, koje nikako nisu mogle da zarastu. Posle pet dana nazvala me je telefonom i javila da je veća rana delimično zarasla dok je ona manja zacelila u potpunosti“, priča Slavoljub. Za njegovu mast čulo se i van granica naše zemlje, tako da ga svakodnevno nazivaju telefonom iz svih krajeva sveta. „Jednom su me zvali čak iz Kalifornije i to ne naši ljudi, većpravi Amerikanci, koji su govorili na engleskom. Posle par dana jedna grupa došla je avionom u Beograd, a kasnije još jedna, specijalno zbog preuzimanja mog melema“, kaže Slavoljub. On navodi da jazavčevu mast ne preporučuje za lečenje raka, leukemije, bolesti nerava, srca i krvnih sudova, jer nema podatke da je ona pomogla u takvim slučajevima.

Narodni lek

„Moj sinovac dugo je bio sumnjičav prema lekovitom dejstvu jazavčeve masti. Međutim, kad se jednom posekao na testeri, nagovorio sam ga da upotrebi moj melem i, pošto je rana ubrzo zarasla, njegove sumnje su otklonjene“, kaže Slavoljub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari