Leonadro da Vinči projektovao prvi tenk 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Još je čuveni slikar Leonardno da Vinči projektovao tenk pod čijom bi se zaštitom kretala pešadija, piše list Vreme pre 80 godina.

Leonadro da Vinči projektovao prvi tenk 2Kako je pisao list Vreme, jedno od najefikasnijih oružja u današnjem ratu neosporno je tenk.

Međutim, ovo oružje nije nimalo novog datuma, proizvod ovog veka. Prototipi današnjih tenkova datiraju još iz doba Asiraca. Oni su ih izmislili sa namerom da što brže i jače unište neprijatelja.

Kartaginci su imali tenkove koje je priroda sama stvorila, tačnije slonove, koji su stvarali veliku paniku među neprijateljima.

Modernija misao o tenku pojavila se kod Leonarda da Vinčija. On je u projektu imao jednu tvrđavu sa topovima, pod čijom bi se zaštitom kretala pešadija.

On je još tada predvideo pravu upotrebu tenka. Međutim, i pored velikih planova, tenk u to doba nije imao onakav značaj kao što mu se danas pridaje.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Leonadro da Vinči projektovao prvi tenk 3List Pravda pisao je o zanimljivim proročanstvima Nostradamusa, proroka iz šesnaestog veka.

Prema njegovom proročanstvu, žuta rasa će u drugoj polovini 20. veka preplaviti i zavladati celom Evropom.

Nostradamus, koji je živeo od 1503. do 1563. godine, u svojoj knjizi proročanstava je sa neobičnom vidovitošću neverovatno predvideo sve krupnije i važne političke događaje, koji su se odigrali u narednim vekovima, sve do 20. veka.

On je, između ostalog, predvideo i Francusku revoluciju.

U svom proročanstvu on navodi da će snažnim prodiranjem Japanci, sa ogromnom vojskom, dobro i moderno organizovanom, preći na evropsko tle.

Zauzeće ceo kontinent i izazvati osnovne i važne promene u Evropi.

Doći će zatim vreme kada će žuta rasa sasvim preovladati Evropom.

Evropska kultura i civilizacija će sasvim nestati, a azijati će posle toga vekovima vladati ovim delom sveta.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari