Lepe devojke dobijaju automobile besplatno 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre tačno 80 godina, na današnji dan, dnevni listovi Vreme i Pravda na naslovnim stranama pisali su o poseti nemačkog ministra spoljnih poslova Fon Ribentropa italijanskim državnicima i papi u vezi sa akcijom za mir.

Italijanska štampa pisala je tada da će u rimskim razgovorima biti posvećena velika pažnja odnosima sa Sovjetskom Rusijom i situaciji u Jugoistočnoj Evropi.

Lepe devojke dobijaju automobile besplatno 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Između ostalog, list Vreme pisao je još kako je jedna automobilska firma u Buenos Ajresu uvela neobičnu trgovinu. Da bi što više kola proturila „ta firma stavlja lepim devojkama koje imaju malo više izgleda na udaju, besplatno na raspoloženje po jedan lep automobil. Ali samo za šest meseci…“.

Naime, posle toga počinju rokovi otplata kada novac treba da položi mladoženja. List prenosi da je sasvim prirodno da će lepa i mlada devojka obratiti veću pažnju na sebe ako prolazi širokim ulicama Buenos Ajresa u kakvom lepom automobilu nego kad ide peške.

Isto je tako vrlo verovatno da će lakše naći muža jureći brzinom od 100 kilometara na čas u elegantnim kolima nego sedeći kod kuće i čekajući da se „suđeni“ sam pojavi, prenosi list Vreme.

Prema evidenciji te firme poslovi idu vrlo dobro. Od 100 devojaka koje su uzele automobile, 95 njih je već u najkraćem vremenu našlo muževe.

Ostalih pet od 100 nisu htele „da priznadu svoju neumešnost i zadržale su kola koja sada same otplaćuju“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda piše kako Vranje, prva tačka našeg Juga, zaslužuje naročitu pažnju u pogledu njegovog života, kako ekonomskog, tako i privrednog, naravno, posle pažnje koja se mora obratiti njegovoj vitalnosti uopšte.

Lepe devojke dobijaju automobile besplatno 3
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Vranje samo po sebi predstavlja jedan pasivni pečalbarski kraj zajedno sa svojom okolinom, koja je isto tako siromašna.

Pored toga, ono nema ni po samim prirodnim bogatstvima neki naročito vitalni status. Svemu ovome kad se doda još i to da samom urbanističkom njegovom statusu nedostaju oni elementi koji jedino garantuju da njegovom pasivitetu neće biti dodat i onaj mortalitet koji obično završava devastacijom sela.

Jedina osnova koja se još bori sa svim ovim vranjskim nezgodama jeste vinogradarstvo. Ali ako se i u njemu ne pribegne što skorijem racionalizovanju i ono će biti glas vapijućeg u pustinji, a tome je takođe već došlo vreme.

Kapacitet vinogradarstva, odnosno vinogradarskog prosperiteta u Vranju toliki je da bi on mogao, pored ovog urbanističkog nedostatka njegovog, da nadoknadi još mnogim nedostacima njegovim one elemente za koje bi na drugom mestu trebalo astronomskih napora da se postigne rezultat.

Naime, reč je o vinarskoj zadruzi, sa podrumima za ono vino i rakiju koje sad odlazi u bescenje i bez ikakvog doprinosa za proizvođače, a koje bi zadruge jedino našle načina za pravilno i racionalno iskorišćavanje vinogradarstva u Vranju, smatra autor teksta, advokat Milorad Ristić – Kostić.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari