Povodom Dana Dunava koji se danas obeležava u svim gradovima kroz koje protiče najveća evropska reka, JVP Vode Vojvodine i JKP Gradsko zelenilo, kao i Udruženje građana „Tračak“ organizovaće na Štrandu ekološku akciju, a tom prilikom okupiće se oko 200 dece i ostalih posetilaca popularne novosadske plaže na projektu „Lepi, plavi Dunav“.


Cilj akcije, koja će trajati od 16 do 20 časova, jeste da se učesnicima skrene pažnja na veliki ekološki problem današnjice – prekomernu upotrebu plastičnih vreća i količinu plastičnog otpada koji završi u reci Dunav.

Projekat „Lepi, plavi Dunav“ ideja je Smiljane Lalić, Marijane Jovanović i Senke Domović Bulut, članica Udruženja građana „Tračak“ koja je na konkursu „Odgovorni mladi, održiva budućnost“, raspisanim od strane AIESEC – a, osvojila nagradu u iznosu od 1.000 evra.

Projektne aktivnosti podrazumevale su realizaciju eko-radionica sa decom u naseljima koja se nalaze na obali reke Dunav, kao i akciju najavljenu za danas u saradnji sa JVP Vode Vojvodine i uz podršku JKP Gradsko zelenilo. Na Štrandu će biti izloženi najlepši dečiji radovi – ukrašene platnene vreće koje će posetioci moći da kupe. Nagrade za najlepše radove, u vidu sadnica, obezbedio je rasadnik „Green- in“.

Nažalost, veliki broj plastičnog otpada završi u rekama, među kojima je i Dunav. Za dugoročno rešenje ovog problema nije dovoljno samo pronaći načine za čišćenje voda, već je neophodno pre svega uticati na promenu ponašanja ljudi da do njihovog zagađenja ne dolazi u tolikoj meri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari