Leševi ovaca ostavljeni na deponiji u Gardinovcima: Firma "Eko-vet plus" koja treba da spaljuje životinjski otpad iz opštine Titel ne radi? 1foto (BETAPHOTO/Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija/NITRA/Zoran Petrović)

Na deponiji u Gardinovcima koju održava JKP „Komunalac“ iz Titela za vikend je istovareno tri kamiona leševa ovaca.

Iako Opština plaća privatnoj spalionici „Eko-vet plus“ iz Vrbasa uslugu spaljivanja životinjskog otpada, leševi ovaca završili na otpadu na kojem to nikako ne bi smeli.

Ovce su bile bez vidljivih oznaka i obeležja tako da se ne zna čije su i odakle su dovezene.

Očevidac ovog incidenta, odbornik Grupe građana „Za naša sela“ SO Titel Miroslav Ilić, kaže da ovo nije prvi put da „Komunalac“ to radi, samo je sada sve snimljeno i kamerom.

Ova deponija nije sanitarna i nije predviđena da se na nju odlaže životinjski otpad, a posao je urađen i bez prisustva bilo kakvih nadležnih organa.

Leševe su dovezli i zemljom zatrpali dvojica radnika „Komunalca“, a nadležne službe kako u Opštini Titel, tako i pokrajiske i veterinarske inspekcije, peru ruke od čitavog slučaja.

Odgovor kako je moguće da se tri puna kamiona leševa ovaca istovare na ledinu i zatrpaju sa nešto zemlje, nije moguće dobiti.

Sa druge strane, „Eko-vet plus“ je od “Komunalaca“ dobio 5.700.000 dinara bez PDV-a za uklanjanje, transport i uništavanje leševa i otpada životinjskog porekla u opštini Titel, piše N1.

Ovo preduzeće je u svom odgovoru N1 navelo da nije imalo kapacitete za toliku količinu životinjskog otpada.

„Vezano za prijavu od 12. 10. 2024. godine, navedena količina prevazilazi naše trenutne kapacitete i sredstva iz ugovora. A s obzirom na vreme pristigle prijave, ne bi mogla da se realizuje u predviđeno vreme“, saopštio je Eko-vet plus.

Ipak, kako kažu iz Grupe građana „Oslobodimo Vrbas“, ova firma ne da „nema dovoljnih kapaciteta, nego jednostavno ne radi“.

Oni su ranije upozorili kako su raspadnuti životinjski leševi preko leta bili razbacani u dvorištu ove firme u Vrbasu, bez nadzora i uz opasnost od mogućeg širenja zaraze.

Leševi ovaca ostavljeni na deponiji u Gardinovcima: Firma "Eko-vet plus" koja treba da spaljuje životinjski otpad iz opštine Titel ne radi? 2
Foto: GG „Za naša sela“

Kako su dodali, Opština Vrbas, do sada je potrošila preko 20 miliona dinara, a već neko vreme ova spalionica ne radi, nego se animalni otpad nosi u drugu firmu u Inđiju, a usluge se fakturišu Opštini.

– Njima se više isplati da životinjski otpad transportuju u Inđiju, da to plate i posle fakturišu našoj Opštini svoj račun. Kao da su nakupci životinjskog otpada. Nije bilo ni moguće da 40 opština spaljuje svoj otpad ovde, u ovom zapravo mobilnom postrojenju. A koliko je ta firma zaradila novca, mogla je da spali čitav stočni fond Srbije – reli su iz Oslobodimo Vrbas.

Pitanje je i kako druge opštine koje imaju ugovor sa ovom firmom, rešavaju probleme svog animalnog otpada i na koji način.

Iz „Eko-vet plusa“ su za Danas potvrdili da spalionica nije radila, zbog remonta.

Oni su tada u odgovoru na pitanja Danasa rekli i kako njihovi kapaciteti nisu u potpunosti iskorišćeni, te da posao obavljaju na teritoriji Južno-bačkog okruga, sa izuzetkom par opština.

– Problem u avgustu je nastao usled velikih vrućina i prestanka rada isparivača koji rashlađuje komoru. Isparivač se nalazi unutar hladnjače. Pod uticajem je raznih gasova od životinja i često se menja, a pritom je relativno težak, te se komora mora osloboditi kako bi bio promenjen. Pod uticajem visokih temperatura ovog leta, morao je da se radi i remont pećke koja spaljuje životinjski otpad. I u raznim drugim situacijama moraju da se ispoštuju razne procedure, te se angažuju druge firme kako bi proces (dok traje remont pećke) bio neometan, a sve u okviru zakona – rekli su iz ove firme.

No, iz GG Oslobodimo Vrbas tvrde, da ova spalionica i dalje ne radi, te da samo skuplja animalni otpad i transportuje dalje.

Kako procenjuju, peć nije upaljena više od pola godine.

Titelski „Komulac“ je potpisao ugovor sa „Eko-vet plus“ krajem jula ove godine, što znači da u tom momentu spalionica već tada nije radila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari