Leševi životinja razbacani ispred spalionice "Eko-vet plus" u Vrbasu: "Podnesite krivične prijave i zabranite im rad" (VIDEO) 1Foto: Privatna arhiva

Raspadnuti životinjski leševi razbacani ispred privatnog operatera životinjskim otpadom “Eko-vet plus „ u Vrbasu uobičajna je scena poslednjih meseci. Uginule životinje, bez nadzora i uz opasnost od mogućeg širenja zaraze, nalazile su se tu danima.

Zabrinuti građani snimili su tokom avgusta jezive prizore na samo kilometar od ulaza u ovaj grad.

U dvorištu spalione životinjskog otpada, razbacano je na desetke uginulih domaćih životinja; krava, ovaca, pasa… Deo životinja tako je ostavljen, po najvećoj vrućini i u kombiju, koji očigledno služi za njihov transport.

Sve ovo što se vidi na snimku ne bi trebalo da se dešava u strogo kontrolisanom poslu uništenja životinjskog otpada.

Iz Grupe građana Oslobodimo Vrbas, zbog toga su zahtevali da jedna od tema sutrašnje sednice Skupštine opštine bude i rad „Eko-vet plusa“, ali su odbornici većine predvođeni Srpskom naprednom strankom, odbili predlog da se dnevni red dopuni sa ovom temom.

– Kada je privatna spaliona preuzela ugovor o spaljivanju životinjskog otpada cena je porasla 44 puta. Opština Vrbas 16 meseci je plaćala usluge spaljivanja 1 milion dinara mesečno i to paušalno, a ne po spaljenim količinama. U vreme postavljanja objekta za spaljivanje u dvorištu Javne agencije za zoohigijenu i poljoprivredu, tadašnji koordinator SNS-a za opštinu Vrbas, Srdan Kružević je svakodnevno nadgledao radove – saopštavaju iz Oslobodimo Vrbas.

Kako dodaju, Opština Vrbas, do sada je potrošila preko 20 miliona dinara, a već neko vreme ova spalionica ne radi, nego se animalni otpad nosi u drugu firmu, a usluge se fakturišu Opštini.

Životinjski otpad koji se nagomilava na ovom mestu je ako ističu leglo zaraze, i stoga pozivaju nadležne organe da preispitaju rad ovog objekta, podnesu krivične prijave protiv odgovornih i zabrane rad kafilerije.

Spalionica ne radi, životinjski otpad se vozi u Inđiju

Iako je nakon otvaranja ove kafilerije 2017. godine, gotovo svaka opština u Vojvodini ubrzo, kao po direktivi, potpisala ugovor sa njom, Aleksandar Krunić iz Oslobodimo Vrbas kaže da danas to više nije tako. Ta brojka je značajno manja od 40 opština koliko je u jednom momentu bilo na listi poslovnih partnera ove firme.

Dapače, kako tvrdi, spalionica ne radi već mesecima. Lešine se ovde samo dopremaju i čekaju transport za Inđiju, gde se pretvaraju u pepeo.

U međuvremenu, životinje sa snimka su pokupljene, ali je i čitav prostor ograđen neprovidnim zelenom veštačkom travom, kako se ne bi više moglo videti šta se dešava u dvorištu.

– Njima se više isplati da životinjski otpad transportuju u Inđiju, da to plate i posle fakturišu našoj Opštini svoj račun. Kao da su nakupci životinjskog otpada. Nije bilo ni moguće da 40 opština spaljuje svoj otpad ovde, u ovom zapravo mobilnom postrojenju. A koliko je ta firma zaradila novca, mogla je da spali čitav stočni fond Srbije – rekao je Krunić.

Kako objašnjava, dok je Opština sarađivala sa firmama koje su strogo kontrolisale rigorozne propise ovog posla, one bi hladnjaču ostavljale u dvorištu Jazip-a, gde bi se dopremale uginule životinje, a kada se hladnjača napuni, odvozili bi je i nameštali novu.

Podseća i kako je Jazip pre nekoliko godina raskinuo saradnju sa somborskom firmom koja je radila ovaj posao uz objašnjenje da neće moći više finasijski da isprati ugovor od 270.000 dinara na godišnjem nivou, da bi uskoro potpisao ugovor sa „Eko-vet plus“ na čak 12.000.000 dinara godišnje.

Tako je već tokom 2018. godine iz opštinskih kasa više od trećine vojvođanskih opština na račun “Eko-vet plus” uplaćeno više od 137 miliona dinara.

A da je čitav projekat zapravo bio partijski pažljivo vođen, bilo je jasno te iste godine, kada je direktor i vlasnik firme postao tadašnji poverenik SNS-a u Srbobranu, Todor Šimpraga.

Kako je on sa prijavljenih 33 hiljade dinara primanja i poslovnim prostorom od četrdesetak kvadrata postao vlasnik milionske firme do danas je ostala tajna.

Zapravo, od početka priče 2017. godine i osnivanja ove firme, nije jasno, ističe Krunić, kako je mobilna oprema za spaljivanje otpada koju je Autonomna pokrajina Vojvodine dobila od Evropske unije, završila u privatnim rukama, u firmi za koju do tada niko nikad nije čuo.

– Jasno je od početka da spalionici nije mesto na ovoj lokaciji, oni su dobili dozvolu da naprave „nadstrešnicu za pokrivanje opreme za spaljivanje životinjskog otpada“, a ne gradnju objekta. Do danas nisu dokazali da imaju dozvolu za upravljanje otpadom, što po zakonu moraju, odnosno kako su uopšte dobili dozvolu za rad – dodao je Krunić.

Nadstrešnica je tako postala privatna firma sa višemilionskim profitom, koja je lokalnim samoupravama višetruko skuplje naplaćivala svoje usluge od državnih kafilerija, koje su opet, volšebno, prestale da se javljaju na tendere lokalnih samouprava.

Odgovore „Eko-vet plusa“ na postavljena pitanja objavićemo čim stignu na našu adresu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari