Goran Vukadinović (DSS), predsednik Privremenog organa opštine Leskovac, posle konsultacija sa čelnicima odborničkih grupa, zakazao je konstitutivnu sednicu Gradske skupštine za 9. jun. Na sastanku u Vukadinovićevom kabinatu, predsednici stranaka nisu imali nikakve primedbe, a brojna ekipa novinara koja je prisustvovalo tom događaju ostala je uskraćena za odgovore, jer niko od partijskih funcionera nije hteo da daje bilo kakvu izjavu.

Goran Vukadinović (DSS), predsednik Privremenog organa opštine Leskovac, posle konsultacija sa čelnicima odborničkih grupa, zakazao je konstitutivnu sednicu Gradske skupštine za 9. jun. Na sastanku u Vukadinovićevom kabinatu, predsednici stranaka nisu imali nikakve primedbe, a brojna ekipa novinara koja je prisustvovalo tom događaju ostala je uskraćena za odgovore, jer niko od partijskih funcionera nije hteo da daje bilo kakvu izjavu. Jedino je dr Goran Cvetanović (SRS), koji je davno najavljen kao budući predsednik opštine, saopštio da je nekoliko stranaka potpisalo koalicioni sporazum i da imaju potrebnu većinu u lokalnom parlamentu. Kako inače biva u sličnim situacijama, sastanak je okončan uz pozdrave i – piće.
Gradska skupština ima 75 odbornika, koliko ih je i do sada bilo. DS je osvojila 25, SRS – 23, DSS – Nova Srbija devet, G17 plus – sedam, SPS – PUPS – PSS šest i koalicija SNS – SDP pet odborničkih mandata.
U Leskovcu, što je i moglo da se očekuje, SRS, SPS i DSS – Nova Srbija postigli su dogovor o formiranju lokalne samouprave, pa će tako Demokratska stranka i G17 plus biti u opoziciji.
Proteklih dana funkcioneri DS iz Leskovca dr Vladan Marinković, aktuelni gradonačelnik i Slobodan Kocić, načelnik Jablaničkog okruga, na konferenciji za novinare pozivali su socijalista da vladaju gradom na Veternici. Leskovačke pristalice politike Slobodana Miloševića, na čelu sa Živojinom Stefanovićem, najpre su prihvatili poziv, što je objavljeno u pojedinim medijima, a onda su promenili mišljenje i okrenuli se „prirodnim saveznicima“ – Srpskoj radikalnoj stranci, koja ima snažno uporište na jugu Srbije.
Dogovor o formiranju lokalne samouprave saopšten je, inače, u sedištu SRS. Dužnost predsednika opštine biće poverena dr Goranu Cvetanović, potpredsedniku SRS, a ostale važne funkcije trebalo bi, zavisno od broja osvojenih odborničkih mesta, da budu ustupljene ostalim strankama. Novi leskovački partijski savez pozvao je u „zajedničko jato“ i koaliciju SNS – Socijaldemokratija, koju predvode bivši predsednik opštine Gojko Veličković, ali je on, za sada, taj poziv odbio.
– Ostaćemo sigurno u ovom savezu bez obzira na ishod pregovora u Republici – saopštio je novinarima Živojin Stefanović, predsednik OO SPS, jedan od najuticajnijih leskovačkih političara poslednjih dvadesetak godina.
Inače, pored dr Gorana Cvetanovića, potpredsednika SRS, ostale stranke koje će formirati lokalnu vlast predvodili su Aleksandar Pejčić, član Izvršnog odbora DSS, Slobodan Milošević, predsednik Nove Srbije i Živojin Stefanović, predsednik OO SPS u Leskovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari