Kako će biti skrojena politička karta Leskovca znaće se narednih nedelja. Ko će s kim ući u koaliciju, teško je reći, ali ono što je izvesno, u gradu na Veternici više neće biti prinudne uprave.
Istina, ako bi se sudilo po brojkama koje iznosi Goran Vukadinović, predsednik petočlanog Privremenog organa Leskovca, prinudna uprava je ispunila očekivanja, jer se radilo udarnički.

Kako će biti skrojena politička karta Leskovca znaće se narednih nedelja. Ko će s kim ući u koaliciju, teško je reći, ali ono što je izvesno, u gradu na Veternici više neće biti prinudne uprave.
Istina, ako bi se sudilo po brojkama koje iznosi Goran Vukadinović, predsednik petočlanog Privremenog organa Leskovca, prinudna uprava je ispunila očekivanja, jer se radilo udarnički. Privremeni organ je održao čak 14 sednica – poslednju dan uoči samog glasanja. Doneto je oko 300 odluka i, što ovde posebno ističu, učinjeno je to jednoglasno bez obzira na različitu boju političkih dresova.
Iako je zakonodavac odredio rok da privremena uprava može najduže da traje šest meseci, ovde je njen mandat bio znatno duži, a jedino racionalno objašnjenje su – izbori. Dogodilo bi se, na primer, da bi samo nekoliko meseci pre majskih izbora koji su održani u Republici, Leskovčani birali lokalni parlament, a potom bi još jednom morali da izađu na glasanje.
Privremeni organ Leskovca čak tri puta je menjao sastav. Najpre su ga činili predstavnici DSS i NS, zatim su pojačani ulaskom pristalica SPS i SPO, da bi konačno Vlada Srbije donela odluku da ga čine i predstavnici DS i G17, a da napuste to privremeno telo SPS i SPO.

Demokratama najviše mesta

Gradska izborna komisija obradila je listiće sa svih 195 biračkih mesta. Demokratska stranka je osvojila je 27,72 odsto, ili 25 mandata, Srpska radikalna stranka 25,91 ili 23 mandata, koalicija DS – Nova Srbija pridobila je naklonost 10,55 odsto biračkog tela, odnosno osvojila devet odborničkih mesta, G17 plus sedam, SPS šest, dok je koaliciji Socijalističke narodne stranke -Socijaldemokratije pripalo pet odborničkih mesta. Inače, lokalni perlament ima 75 odbornika, a za ulazak u skupštinu birači su se opredeljivali između dvanaest listi stranaka, koalicija i grupe građana.

Poznato je da je izborom Privremenog organa praktično prekinuta agonija lokalnog parlamenta, jer čelnici stranaka tzv. demokratske orijentacije nisu mogli da se dogovore oko podele funkcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari