privredna manifestacija na jugu Srbije.
Tako će do kraja nedelje grad na Veternici biti centar zabave i mesto gde bi trebalo da se napravi najveća pljeskavica na svetu. Iako je još pre desetak dana najavljeno, ovogodišnju roštiljijadu nije otvorio ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, već je to učinio gradonačelnik Goran Cvetanović, koji je naglasio da će Leskovac u vreme najveće gurmanske fešte u našoj zemlji, ugostititi oko 400.

privredna manifestacija na jugu Srbije.
Tako će do kraja nedelje grad na Veternici biti centar zabave i mesto gde bi trebalo da se napravi najveća pljeskavica na svetu. Iako je još pre desetak dana najavljeno, ovogodišnju roštiljijadu nije otvorio ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, već je to učinio gradonačelnik Goran Cvetanović, koji je naglasio da će Leskovac u vreme najveće gurmanske fešte u našoj zemlji, ugostititi oko 400.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Preskupe pljeskavice

Ugostitelji su za ovogodišnju roštiljijadu odredili cene najpopularnijeg proizvoda – pljeskavice do čak 200 dinara. Ovako visoke cene pravdaju skupim zakupom prostora. Početna cena zakupa bila je 4.900 dinara po kvadratnom metru (bez PDV). Tako je, na primer, za zakup kafanskog štanda u prvoj zoni trebalo izdvojiti oko 300 hiljada dinara.

Tokom Roštiljijade, centralna gradska zona, odnosno glavna ulica, od Tehnološkog fakulteta do Narodne biblioteke, potpuno je zatvorena za saobraćaj. Na tom prostoru je postavljeno tridesetak štandova, a pored Leskovčana, vlasnika najpoznatijiih ugostiteljskih objekata, svoje štadove imaju i ugostitelji iz Beograda, Čačka, Požarevca i drugih gradova.
U danima Roštiljijade leskovačkim ulicama kruži voz „roštiljko’’, koji će besplatno prevoziti putnike, najviše najmlađe Leskovčane, a prvi put vozić, koji je doneo baklju na centralnu binu, dobio je svoju drugaricu – „roštiljčicu“. Među brojnim takmičarskim disciplinama, svoje umeće pokazuju učenici svih ugostiteljskih škola iz Srbije, a kao i ranijih godina, najpoznatiji roštilj majstori pokušaće da naprave najveću pljeskavicu na svetu, kao i najveće pljeskavice „iz ruku’’.
Za poslednji dan Roštiljijade predviđen je veličanstveni karneval, pa će tako centar Jablaničkog okruga, pored Pančeva i Vrnjačke Banje, dobiti status „karnevalskog grada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari