U Starom Slankamenu boravila je još jedna grupa naučnika iz Mađarske i Nemačke u cilju istraživanja lesnih sedimenata, kako bi skupa sa ovdašnjim stručnjacima krenuli u realizaciju projekta formiranja muzeja Leslend na ovom značajnom geološkom lokalitetu.

U cilju što bolje naučne prezentacije geoloških motiva, ali i njihovog adekvatnog stavljanja u funkciju atraktivnog turističkog proizvoda, u realizaciju projekta biće uključeni najistaknutiji stručnjaci iz oblasti nauke, zaštite prirode, arhitekture, unutrašnje arhitekture, turizma, marketinga, kao i ostalih relevantnih oblasti.

Tim za sada čine predstavnici Turističke organizacije opštine Inđija, koja je nosilac projekta, Direkcije za izgradnju grada, istaknuti svetski naučnik u oblasti geologije profesor dr Slobodan Marković sa novosadskog PMF i načelnik odeljenja geologije Zavoda za zaštitu prirode Srbije dr Dušan Mijović. Cilj okupljanja bio je nastavak rada na osmišljavanju detaljnijeg koncepta muzeja i njegovih tematskih celina kako bi se postavio odgovarajući projektni zadatak za buduće projektante koji će biti zaduženi za izradu idejnog i glavnog projekta muzeja.

Ove jeseni u Novom Sadu biće održan Svetski kongres geologa. Za učesnike kongresa biće organizovana jednodnevna poseta Starom Slankamenu, te će oni između ostalog imati priliku da se upoznaju sa planovima formiranja muzeja, ali i naučnoistraživačkog centra na ovom lokalitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari