Kladovo je i ove godine bilo domaćin tradicionalnog porodičnog seminara Zajednice Jevrejskih opština Srbije. Povod održavanja seminara bilo je sećanje na žrtve kladovskog transporta, streljane u Šapcu u oktobru 1941. godine. U radu ovog skupa učestvovao je i ambasador Izreala u Srbiji, Josef Levi, koji je istakao da odnosi i saradnja Srbije i Izraela postaju sve bolji, posebno od kada je predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio Izrael.


– Ovde se osećam kao da sam među prijateljima i mislim da je to najbolje svedočenje o tome da prijateljstvo Srbije i Izraela postaje sve čvršće. Dve zemlje povezuje mnogo toga što ova dva naroda, koja su često stradala u ratovima, imaju zajedničko. Kladovo je svedok velikog stradanja Jevreja koji su iz njega vraćeni u Šabac i ubijeni, ali pamti taj događaj i odaje poštu ovim žrtvama – rekao je ambasador Josef Levi.

U znak sećanja na stradale Jevreje, 16. oktobra 2002. godine, nakon 62 godine, Kladovu je darovan spomenik jevrejskim žrtvama, koji potvrđuje da je Kladovo bilo jedina mirna luka na putu za obećanu zemlju. Podsećamo da je krajem oktobra 1939. godine oko 1.200 Jevreja iz Nemačke, Austrije i Čehoslovačke krenulo organizovano na veliko putovanje do Palestine, kako bi se izvukli od nacističkog pakla u Nemačkoj.

Bilo je predviđeno da se dalje putuje Dunavom do Suline, gde je trebalo da čeka veliki prekomorski brod koji bi izbeglice prebacio do Palestine. Problem je bio u tome što ovi putnici nisu imali tranzitne vize i nisu imali sertifikate, odnosno vizu za ulazak u Palestinu, pa su tri broda „Car Dušan“, „Car Nikola II“ i „Kraljica Marija“ u zimovniku za brodove u Kladovu boravili od kraja 1939. sve do septembra 1940. godine, kada su brodovima transportovani za Šabac i tamo ubijeni. U Kladovu je krajem 2012. godine nizom prigodnih programa obeleženo 70. godina od „Kladovo transport – neuspelo bekstvo u Palestinu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari