Na dubini od 650 metara rudari borske Jame, bez pomoći sa strane, danonoćno su pola godine radili tunel ili, kako oni to stručno zovu, niskop, i hodnikom dugim 800 metara povezali 15. horizont sa 17, obezbedili bolje provetravanje na radilištu u rudnom telu „T“, pristupni put ka muglama „T1“ i „T2“, gde će otkopavanje početi krajem godine. Ali, što je najvažnije, otvorili su i prilaz najperspektivnijem basenskom ležištu. Probijanjem niskopa u borskoj jami stvoreni su preduslovi za eksploataciju „Borske reke“, ležišta koje ima 500 miliona tona rude.


– Taj tunel je, u stvari, put ka sigurnoj budućnosti podzemne eksploatacije u narednih 50 godina – izjavio je generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski, objašnjavajući da je njime obezbeđen i pristupni put za otkopavanje rude bakra iz mugli „T1“ i „T2“, a tu će proizvodnja početi krajem godine.

– Sredinom naredne godine načećemo kapu „Borske reke“, da bismo već 2014. ušli u utrobu ležišta. Do tada ćemo, sa bakrom iz rudnog tela „T1“, povećati proizvodnju u Jami na oko 700 tona mesečno, a kada počnemo da „skidamo“ kapu „Borske reke“, mesečna produkcija u Jami prelaziće hiljadu tona bakra u koncentratu“, naglašava Spaskovski.

– Tunel nam mnogo znači zbog boljeg provetravanja u rudnom telu „T“, ali i zbog dalje eksploatacije, samim tim i naše egzistencije. Njime „krčimo“ put ka 750 hiljada tona rude iz mugli „T1“ i „T2“, ali trasiramo i onaj investicioni za početak eksploatacije kape „Borske reke“ gde ima oko 30 miliona tona rude. Radimo, dakle, za svoju i budućnost naše dece – kaže glavni poslovođa u Jami Ljubiša Miljković, ne krijući zadovoljstvo radom svojih „kamarada“.

– Hodnik, odnosno kosu rudarsku prostoriju, radili smo sa dve „napadne“ tačke: na gore, od 17. ka 15. horizontu, hidrauličnim kolima, a istovremeno u obrnutom smeru ručnim čekićem, zbog veće preciznosti i kontrole vode. Potrebna nam je bila maksimalna koncentracija za ovaj poduhvat koji je, inače, do tančina matematički proračunat. Hodnik je pod nagibom od 14 stepeni i, kao što se može videti, nismo promašili ni 20 centimetara. Sreli smo se na pola puta, na samom spoju dvaju hodnika u jedan, 700 metara pod zemljom – ispričao je novinarima Miljković.

Udvostručena proizvodnja

Inače, eksploatacijom rudnog tela T jedan, koja počinje krajem godine, sadašnja proizvodnja od 500 do 600 tona biće povećana na blizu 700 tona bakra mesečno. Iskorišćenjem rudnog ležišta Borska reka, 2014. godine, proizvodnja bakra će biti udvostručena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari