Ombudsman: LGBTI osobe i dalje izložene diskriminaciji, govoru mržnje i nasilju 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je danas na „jaču instituticionalnu podršku“ LGBTI osobama u Srbiji koje su, po njegovim rečima, i dalje izložene diskriminaciji, govoru mržnje, kao i zločinima iz mržnje, uvredama i nasilju.

U saopštenju povodom 27. juna, Međunarodnog dana ponosa, 27. juna, ombudsman je ocenio da je ostvaren napredak u podizanju svesti i vidljivosti LGBTI osoba ali da je neophodno unaprediti pravni okvir usvajanjem zakona koji bi regulisali istopolne zajednice i pravne posledice prilagođavanja pola rodnom identitetu, čime bi, kako je dodao, bio unapređen položaj trans osoba u društvu.

„Borba protiv diskriminacije i nasilja tiče se čitavog našeg društva, a ne samo jedne institucije ili određene grupe. Zato pozivam sve nadležne aktere da se angažuju i preuzmu odgovornost za unapređenje položaja i ostvarivanje prava LGBTI osoba, jer je to borba za ravnopravnost i dostojanstvo svih građana i građanki naše zemlje“, naveo je ombudsman.

Pašalić je ocenio i da su potrebne i izmene i dopune Krivičnog zakonika koje bi uključivale seksualnu orijentaciju i rodni identitet u inkriminisane radnje izvršenja tih krivičnih dela sa ciljem sprečavanja rasizma i netolerancije.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ponosa, na zgradi u kojoj su prostorije ombudsmana razvijena je zastava duginih boja, ali i zastava trans i interseks pokreta, čime je po navodima te institucije, osobama drugačije seksualne orijentacije, rodnog identiteta i polnih karakteristika na simboličan način pružena podrška i ukazano na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari