Predsednik Socijalističke internacionale i lider grčkog Pasoka Jorgos Papandreu ocenio je juče u Budvi da je u prevazilaženju globalne krize potrebna snažnija intervencija država. Na zasedanju Saveta SI, posvećenom izazovima u današnjem svetu, on je rekao da su posle „raspada finansijskog sistema i desničari prinuđeni da ponovo razmisle o ulozi države“.

– Prinuđeni su da shvate i priznaju da ne možemo prevazići krizu kroz mere koje će tržište samo uvesti za korekciju. Potrebne su nam snažnije intervencije i jače države. Drago nam je što su SAD promenile smer kretanja i pokazale da su čak i globalne promene moguće – rekao je Papandreu.

Lider grčkog Pasoka je ocenio da su poslednji izbori za Evropski parlament ukazali na „krizu identiteta i vrednosti“.

– Verujem da ćemo imati Evropu koja je zelena, socijalistička i crvena ili će biti jedna potpuno unazađena Evropa, zasnovana na rasizmu, apatična i potpuno odbojna prema svim novinama – smatra Papandreu.

Predsednik Socijaldemokratske partije Crne Gore i predsednik parlamenta Ranko Krivokapić mišljenja je da ekonomska kriza „preti da svoje destruktivno delovanje prenese i na globalni politički i bezbednosni sistem“.

– Liberalni koncept je kreirao ovu veliku, ekonomsku rupu, a levi pokret je u nju upao na poslednjim evropskim izborima. Uspeli su da mi budemo više krivi za njihove greške nego desnica sama – kazao je Krivokapić i ocijenio da levi pokret „još nema jedinstven i dovoljno jasan odgovor na izazove“.

Predsednik Vlade Crne Gore i lider vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović je kazao da socijalna politika „mora biti utkana u temelje održivog razvoja i svake ozbiljne državne politike“. Savet Socijalističke internacionale završava rad danas usvajanjem rezolucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari