Izraelski ministar inostranih poslova Avigdor Liberman kritikovao je juče šeficu evropske diplomatije Ketrin Ešton što je napravila paralelu između napada na jevrejsku školu u Tuluzu, gde je ubijeno troje dece i jedan profesor, i mladih u pojasu Gaze.


Ministar je ocenio da su izjave Eštonove neprikladne i da se nada da će ih povući, navodi se u saopštenju iz ministarstva Libermana. „Ministar je rekao da je Izrael najmoralnija zemlja na svetu iako mora da se bori protiv terorista koji deluju među civilnim stanovništvom. Izraelska vojska čini sve da izbegne da ugrozi civilno stanovništvo bez obzira na to što ono podržava teroriste“, dodaje se u saopštenju. „Deca o kojoj bi Eštonova trebalo da govori jesu deca na jugu Izraela koja žive u strahu od projektila koji se ispaljuju iz pravca pojasa Gaze“, navedeno je u saopštenju.

Šefica evropske diplomatije u ponedeljak je odajući poštu poginulima u Tuluzu uporedila ubistvo dece i profesora ispred jevrejske škole u Francuskoj sa stradanjem mladih u Gazi i Siriji. „Kada pomislimo šta se desilo danas u Tuluzu, kada se setimo događaja od pre godinu dana u Norveškoj, kada znamo šta se dešava u Siriji, Gazi i u različitim delovima sveta, mislimo na mlade i na decu koja ginu“, rekla je Eštonova u Briselu, gde se održavao sastanak posvećen situaciji mladih Palestinaca.

Nepoznata osoba u ponedeljak je otvorila vatru ispred jevrejske srednje škole u Tuluzu i ubila četiri osobe, među kojima troje dece i jedan profesor. U napadu je teško ranjen i jedan 17-godišnji mladić.

Sarkozi obećao nalaženje ubice

Pariz – U školama širom Francuske juče je prema odluci predsednika Nikole Sarkozija, minutom ćutanja odata pošta stradalima u pucnjavi ispred jevrejske škole u Tuluzu. Sarkozi je odao poštu stradalima u koledžu Fransoa Kupren, srednjoj školi u centru Pariza, u samoj blizini Memorijalnog centra posvećenog žrtvama holokausta. On se kratko obratio učenicima, obećavši da će vlasti učiniti sve da pronađu serijskog ubicu koji je odgovoran za pucnjavu ispred škole u Tuluzu, ali po svemu sudeći i za ubistva trojice vojnika prošle sedmice u Tuluzu i Montobanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari