Lideri najrazvijenijih zemalja sveta G-8 zatražili su sinoć na skupu u Dovilu obustavu nasilja i poštovanje težnji naroda Libije i Sirije. Na godišnjem zatvorenom sastanku u gradiću na severozapadu Francuske, lideri Sjedinjenih Država, Kanade, Japana, Rusije, Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Italije potvrdiće podršku arapskim zemljama koje su se nakon više decenija oslobodile despotskih lidera, prvenstveno Egipta i Tunisa.


Prema nacrtu deklaracije koju je dobila agencija Frans pres, G-8 će se angažovati na pokretanju „trajnog partnerstva“ sa te dve zemlje koje su izrazile potrebu za gotovo 40 miliona dolara za naredne godine. Lideri zapadnih zemalja i Rusije razgovarali su o „arapskom proleću“ o čemu postoje neslaganja sa Moskvom koja se protivi svakoj osudi u Savetu bezbednosti UN nasilja nad demonstracijama u Siriji, dok Pariz i Vašington smatraju da je „neophodno“ da međunarodna zajednica zauzme stav. Prema nacrtu deklaracije, G-8 poziva Damask da „obustavi upotrebu sile“.

Libija je problematično pitanje za zemlje G-8 pošto je Pariz za intenziviranje bombardovanja, dok ga Moskva osuđuje. U nacrtu deklaracije, G-8 traži od libijskog lidera Muamera Gadafija da obustavi nasilje i podrži „političko rešenje“. Uoči samita u Dovilu su bile raspoređene jake policijske snage. Učesnicima samita danas će se pridružiti egipatski i tuniški lideri, kao i predsednici Obale Slonovače Alasan Uatara, Gvineje Alfa Konde i Nigerije Mahamadu Isufu. Na dvodnevnom samitu će biti reči i o uticaju interneta na događaje u svetu i pokretanju mirovnog procesa na Bliskom istoku.

Lideri G-8 će takođe razgovarati o nasledniku na čelu MMF-a nakon odlaska Dominika Stros-Kana. Pariz se nada da će Sjedinjene Države podržati kandidaturu francuske ministarke finansija Kristine Lagard.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari