Lični fond Tomislava G. Panajotovića u pirotskom istorijskom arhivu 1Foto: Arhiva Istorijskog arhiva Pirot

Novinar, publicista, političar, nekadašnji narodni poslanik i predsednik skupštine Pirota Tomislav G. Panajotović poklonio je lična i dokumenta koja svedoče o njegovom radu Istorijskom arhivu u Pirotu.

Na osnovu ove dokumentacije biće formiran Lični arhivski fond Panajotovića, saopšteno je iz Arhiva. Preuzimanjem ove gradje, pirotski arhiv obeležava 64 godine rada i postojanja u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Iz Panajotovićeve biografije jasno se vidi da je svojim radom i društvenim angažovanjem pravi učesnik i svedok svoga vremena, navode iz Arhiva. Panajotović je karijeru započeo u fabrici Sarlah. Do 1992. godine se profesionalno bavio novinarstvom, bio je dopisnik TV Beograd, Tanjuga i Komunista, potom i urednik Radio Pirota i nedeljnika Sloboda. Panajotović je bio i direktor Muzeja Ponišavlja.

Lični fond Tomislava G. Panajotovića u pirotskom istorijskom arhivu 2
Foto: Arhiva Istorijskog arhiva Pirot

Tokom političke karijere u dva mandata je bio poslanik Demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a bio je i predsednik Skupštine Pirota. Autor je više knjiga iz oblasti istorije i publicistike. U knjizi “Adeti – o običajima pirotskog kraja“ bavi se etničkim karakteristikama Piroćanaca. Glavni je urednik Pirotskog leksikona. Obavljao je i značajne funkcije u sportu.

Arhiv je Panajotoviću prilikom preuzimanja gradje dodelio zahvalnicu za rad i uspešnu saradnju na razvoju arhivske delatnosti i za afrimaciju kulturne baštine i stvaralaštva. Navode da će se i u budućnosti obratiti ličnostima za koje smatraju da mogu da doprinesu upotpunjavanju slike naše današnjice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari