Lični i privatni život junaka i jednog grada 1

Nakon romana Sabo je stao, koji se našao u najužem krugu za Ninovu nagradu, Oto Horvat, ujedno dobitnik brojnih priznanja (uključujući nagrade Mirko Kovač i Biljana Jovanović) objavio je svoj drugi roman Noćna projekcija u izdanju novosadske Akademske knjige.

„Rekonstrukcija pređašnjeg života u gradu i traganje za pouzdanim činjenicama tog života se u romanu Noćna projekcija, korak po korak, pratvara u pričanje o poreklu, o porodičnim tajnama, o subini i udesu pojedinih aktera pred istorijskim zadatostima, u svojevrsnu porodičnu genealogiju, ali i u tegobnu storiju odrastanja, o drugosti i drugačijosti, o skrivanim porodičnim pričama i tajnama, kao i u svojevrsni sociološki i istorijski vodič naslućivanja Novog Sada, njegovih udesa, uspona i padova. Nalik nadahnutom arheologu, koji od krhotina predmeta uspeva da rekontruiše neku epohu, Oto Horvat, sugestivno i ubedljivo, u prigušenoj proznoj rasveti, rekonstruiše lični i privatni život junaka Noćne projekcije, ali i privatni život jednog grada“, zabeležio je, između ostalog, u recenziji novog Horvatovog romana Franja Petrinović.

Pisac i prevodilaca Oto Horvat rođen je 1967. u Novom Sadu. Završio je gimnaziju u Sremskim Karlovcima, studirao u Novom Sadu, Erlangenu i Berlinu. Živi i radi u Firenci. Sem dva romana tu su i knjige poezije: Gde nestaje šuma (1987, Brankova nagrada), Gorki listovi (1990), Zgrušavanje (1990), Fotografije (1996), Dozvola za boravak (2002), Putovati u Olmo (2008, nagrada Miroslav Antić), Izabrane & nove pesme (2009)kao i zbirka priča: Kao Celanovi ljubavnici (2016, nagrada Karolj Sirmai). Prevodio je Janoša Pilinskog, Ota Fenjvešija, Hansa Magnusa Encensbergera…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari