Afrika se suočava s genocidom u Keniji i rešavanje krize u toj zemlji mora da postane njen prioritet, izjavio je juče na otvaranju trodnevnog samita predsedavajući Afričke unije (AU) Alfa Konare prilikom obraćanja vođama afričkog kontinenta, među kojima je bio i kenijski predsednik Mvai Kibaki.

Afrika se suočava s genocidom u Keniji i rešavanje krize u toj zemlji mora da postane njen prioritet, izjavio je juče na otvaranju trodnevnog samita predsedavajući Afričke unije (AU) Alfa Konare prilikom obraćanja vođama afričkog kontinenta, među kojima je bio i kenijski predsednik Mvai Kibaki.
„Kenija je zemlja koja je predstavljala nadu kontinenta“, izjavio je Konare. „Ako danas pogledate Keniju videćete samo nasilje na ulicama. Govorimo čak i o etničkom čišćenju i genocidu. Ne možemo sedeti skrštenih ruku“, dodao je on. „Ako Kenija sagori, ništa neće ostati za budućnost“.
Više od 800 ljudi ubijeno je, a nekoliko desetina hiljada napustilo je svoje domove od 27. decembra kada su održani predsednički izbori u Keniji. Veliki deo nasilja rezultat je sukoba plemena Kikuju, kojem pripada i Kibaki, i ostalih etničkih grupa.
Kibaki je juče slušao Konorea iz poslednjeg reda na samitu, sastanku 40 šefova država koji se održava u Adis Abebi, prestonici Etiopije, a kojem je prisustvovao i Robert Zilik, predsednik Svetske banke. Kenijska opozicija zatražila je od AU da osujeti akcije Kibakija, rekavši da je on 27. decembra pokrao izbore. Opoziciona partija pokušala je da spreči Kibakija da prisustvuje samitu, upućujući apel bloku od 52 članice da ga ne pozove na skup. Strani diplomati su ocenili da bi on mogao korisnije da provodi vreme kod kuće u pregovorima s Railom Odingom, opozicionim vođom.
Konare je istakao da AU izražava nadu da će posrednički napori bivšeg generalnog sekretara UN Kofija Anana u Keniji biti uspešni.
U međuvremenu, šestoro pregovarača, troje s Kibakijeve i troje sa Odingine strane, sastalo se u Najrobiju u jutarnjim časovima u prisustvu posrednika Anana. Odinga je izjavio da želi nove izbore, a Kibaki je jasno stavio do znanja da neće pregovarati o svojoj predsedničkoj funkciji.
Anan je istakao da bi mogli da prođu meseci dok se ne nađe rešenje aktuelnog spora povodom izbora i godinu dana dok se ne napravi plan o tome kako rešiti desetogodišnji problem etničkih netrpeljivosti u zemlji i podele teritorije. Međutim, pregovori su kasnije u toku dana odloženi zbog ubistva poslanika iz redova opozicije.
„Odložili smo sastanak koji je bio zakazan za danas popodne, te ćemo sutra raditi celi dan da bi političke vođe mogli da se posvete rešavanju hitnih slučajeva i da bi okupili svoje birače“, izjavio je Anan.
Sastanak je odložen pošto je Dejvid Kimutai Tu ubijen u Eldoretu u dolini Rift, što je drugo ubistvo pripadnika opozicione partije Narandžastog demokratskog pokreta (ODM) za nedelju dana. „Mislimo da ga je ubio saobraćajac u Eldoretu. Okolnosti su veoma nejasne. Kriza se svakim danom produbljuje“, izjavio je portparol ODM Toni Gačoka. Odinga je izjavio da je ovo ubistvo politički motivisano „pogubljenje“. Kako se saznaje iz diplomatskih izvora, generalni sekretar UN Ban Ki-Mun će takođe možda intervenisati u krizi tokom današnje posete Keniji. On je na samitu AU u Etiopiji podržaće napore Anana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari