Evropska narodna partija (EPP), najveća frakcija u Evropskom parlamentu, osudila je sedmogodišnji predlog budžeta Evropske unije i na taj način utrla put mogućnosti da poslanici EP u martu odbace nedavno postignut sporazum lidera Unije, koji iznosi 960 milijardi evra.

Na sastanku EP sa predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije Hermanom van Rompejem i Žoze Manuelom Barozom, francuski poslanik Žozef Dul, koji predvodi EPP još od 2007, optužio je lidere EU da se ponašaju kao „prodavci tepiha“. On je, govoreći o „dijalogu gluvih“, rekao da su zemlje članice tokom pregovora ignorisale skupštinu EU.

Kako podseća Euobzerver, 16 od 27 šefova vlada EU, uključujući i nemačku kancelarku Angelu Merkel, članovi su EPP-a, koji ima 270 poslanika u Evropskom parlamentu. Lideri socijalista, liberala i zelenih takođe napadaju sporazum o budžetu. Osim što smatraju da je 960 milijardi evra nedovoljno novca, oni ukazuju da postoji jaz od 51,5 milijardi evra između obaveza i očekivanih uplata. Lider liberala Gi Ferhofštat rekao je da je novi budžet kopija aktuelnog budžeta za 2007-2013.

Van Rompej je pozvao zakonodavce da „dva puta razmisle“ pre nego što odbace predlog smanjenja budžeta. „Kaiševi se stežu u čitavoj Evropi i EU ne može biti izuzetak“, dodao je Van Rompej. On je kazao da su neke države tražile veće kresanje budžeta, i do 40 milijardi evra.

Van Rompej je upozorio da će, ako EP ne podrži budžet, koji je dogovoren na samitu 7. i 8. februara, doći do smanjena davanja za istraživanja i investicije, ključne pokretače privrednog rasta i zaposlenosti. Inače, ovaj predlog budžeta predstavlja prvo smanjenje rashoda EU u poslednjih 60 godina.

Barozo: Razočaranje i ravnoteža

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo priznao je da bez maksimalne fleksibilnosti, predloženi budžet ne može da funkcioniše. „Komisija želi da novac prebacuje preko različitih budžetskih stavki i na taj način obezbedi da se sredstva koja nisu potrošena prenesu u narednu godinu“, istakao je Barozo. On je rekao da je „razočaravajuće“ smanjenje budžeta rezultat „ravnoteže između većine zemalja članica koje su podržale EK i onih koje su želele dublje rezove“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari