Tunišanske snage bezbednosti upotrebile su juče suzavac, vodene topove i ispaljivali su hice u vazduh da bi rasterali demonstrante koji su protestovali na ulicama prestonice, izvestile su agencije. Nekoliko stotina demonstranata okupilo se na glavnom tuniskom bulevaru na protestu protiv vladajuće partije Ustavnog demokratskog saveza.


Nemira i pucnjave u glavnom gradu bilo je i tokom noći između nedelje i ponedeljka, kada su se sukobili pripadnici specijalnih snaga sa članovima obezbeđenja bivšeg predsednika Zin el Abidina Ben Alija, koji je u petak napustio zemlju, izvestio je Tanjug.

Ben Alijeva porodica iznela je iz zemlje tonu i po zlata, objavio je juče francuski Mond. Supruga svrgnutog šefa države Lejla Trabelsi, prema pisanju lista, pokušala je da podigne zlato iz Centralne banke Tunisa, ali je direktor banke odbio njen zahtev, te se u banku, navodno, lično pojavio i sam predsednik, čiji je zahtev uprava najpre odbacila, a onda, ipak, prihvatila. Reč je, navodno, o zlatnim polugama vrednim 45 miliona evra.

Centralna banka Tunisa, međutim, demantovala je informaciju. „Nisam dobio nikakvu usmenu ni pisanu naredbu da izdam zlato. Naše zalihe u zlatu nisu se promenile“, izjavio je za Mond Maledž Habib, generalni direktor banke. Prema informacijama u francuskim medijima, Ben Alijeva supruga prvo je odletela za Dubai, a potom u Džedu u Saudijskoj Arabiji.

Stiče se utisak da su stari saveznici Ben Aliju okrenuli leđa, navodi portal EUobzerver. Zbačeni lider prvo je odleteo u Pariz gde mu je rečeno da nije dobrodošao, nakon toga bio je u Libiji i Italiji, da bi ga na kraju primila kraljevska porodica Saudijske Arabije. Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je da Pariz nudi podršku demokratskim težnjama naroda Tunisa, te je zbog toga zamrznuo „sumnjive finansijske transakcije Tunižana u Francuskoj“.

– Francuska politika zasniva se na trajnim principima, a to su nemešanje u unutrašnje poslove suverenih država i pružanje podrške slobodi i demokratiji – rekao je Sarkozi. Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je nove lidere Tunisa da uspostave istinsku demokratiju, dodajući da je apsolutno neophodno poštovati ljudska prava i garantovati slobodu štampe i okupljanja. Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton, kao i komesar EU za proširenje Štefan File rekli su da podržavaju „revoluciju jasmina“.

Nova samospaljivanja

Nuakšot, Kairo – U blizini zgrade Senata u Nuakšotu, glavnom gradu Mauritanije, juče se zapalio jedan čovek, navode lokalni izvori. Jagub Uld Dahud, nezadovoljan režimom, sledio je primer mladog Tunižanina, koji se zapalio sredinom decembra u Tunisu, nakon čega je usledio talas nereda. Stopama Tunižana krenuo je i jedan Egipćanin koji se zapalio Ispred Narodne skupštine u Kairu. „Čovek se najpre polio benzinom, a potom se zapalio. Policija je intervenisala da bi ugasila vatru“, izjavio je neimenovani zvaničnik. Srna

Evakuisano još 95 državljana Srbije

Beograd – Iz Tunisa je sinoć drugim specijalnim vanrednim letom Jata na beogradski aerodrom stiglo još 95 državljana Srbije. Pomoćnik ministra spoljnih poslova Zdravko Ponoš rekao je novinarima da je iz Tunisa doputovalo 39 radnika građevinskog preduzeća Hidrotehnika, srpski turisti, četvoro sportista, dva člana porodica zaposlenih u ambasadi Srbije i nekoliko državljana Makedonije, Mađarske i Grčke.

Ponoš je dodao da je, prema informacijama kojima raspolože Ministarstvo, u Tunisu, nakon dva specijalna leta sinoć i preksinoć, ostalo još 11 državljana Srbije, koji su odlučili da se vrate, kako je ranije dogovoreno, po isteku turističkog aranžmana, redovnim linijama tuniskog avioprevoznika. Ponoš je kazao da je u Tunisu sada mirno i da je aerodrom u Monastiru, odakle je druga grupa državljana Srbije krenula avionom, bio prazan. Među putnicima koji su doputovali u Beograd je i dvoje dece ambasadorke Srbije u Tunisu Milice Čubrilo Filipović.

Radnik Hidrotehnike Radovan Milutinović rekao je da je poslednjih dana bilo manje bezbedno, jer su na gradilištu manje grupe počele da kradu gorivo. Milutinović, koga je na aerodromu dočekao unuk, rekao je da je radnike sa gradilišta udaljenog 300 kilometara od aerodroma u Monastiru obezbeđivala vojska. Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari