Rivalski lideri kiparskih Grka i Turaka saglasili su se juče da 3. septembra započnu razgovore o ponovnom ujedinjenju etnički podeljenog ostrva. Sporazumom je okončan četvorogodišnji zastoj mirovnih razgovora od kada su kiparski Grci odbacili plan UN o ponovnom ujedinjenju, koji su njihovi rivali kiparski Turci prihvatili.

Rivalski lideri kiparskih Grka i Turaka saglasili su se juče da 3. septembra započnu razgovore o ponovnom ujedinjenju etnički podeljenog ostrva. Sporazumom je okončan četvorogodišnji zastoj mirovnih razgovora od kada su kiparski Grci odbacili plan UN o ponovnom ujedinjenju, koji su njihovi rivali kiparski Turci prihvatili. Kipar je podeljen više od tri decenije na turski sever i međunarodno priznati grčki kug ostrva. Rascep se dogodio 1974, kada su Tursci izvršili invaziju kao odgovor na puč pristalica ujedinjenja ostrva s Grčkom.
Predsednik kiparskih Grka Dimitris Kristofijas i lider kiparskih Turaka Mehmet al Talat održali su juče sastanak u tampon zoni podeljenog ostrva. Grupe stručnjaka obeju strana radili su zajedno pet meseci na pripremi razgovora, pokušavajući da prevaziđu razdor između dveju zajednica kada je reč o brojnim pitanjima, između ostalih, i pitanja sporne imovine i bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari