Lideri antivladinih protesta u Tajlandu izjavili su juče da će se predati policiji pošto je sud odbacio optužbe o izdaji protiv njih, ali su obećali da će nastaviti okupaciju sedišta vlade.

U međuvremenu, stotine lekara i medicinskih sestara odeveni u crno marširali su do sedišta državne policije u Bangkoku, zahtevajući od vlade da se raspusti i preuzme odgovornost za sukobe policije i demonstranata od pre dva dana u kojima je ubijeno dvoje ljudi, a više od 443 povređeno, uključujući 20 policajaca. Vođa protesta Sondi Limtongkul izjavio je da će se on i ostali lideri Narodne alijanse za demokratiju danas prijaviti policiji i zatražiti kauciju.

Nalog za hapšenje devetorice lidera Alijanse izdat je 27. avgusta. Oni od tada okupiraju kompleks zahtevajući ostavku lidera koji su povezani s bivšim premijerom Taksinom Šinavatrom. Apelacioni sud juče je odbacio tri od pet optužnica, i to za izdaju, sakupljanje oružja i odbijanje da se demonstranti raziđu. Sud je saopštio da će izdati nove naloge u kojima će biti navedene dve preostale optužbe, i to za raspirivanje javnih nereda i nezakonito okupljanje, za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od sedam i tri godine. Lideri demonstranata rekli su da su voljni da se bore protiv optužbi, izuzev one za izdaju, za koju je moguće dobiti smrtnu kaznu, te su dodali da su osuđeni na nepravdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari