Lidija Komlen Nikolić o Krivičnom zakoniku: Najveća opasnost od masovnog nadzora nad građanima 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednica Udruženja tužilaca Lidija Komlen Nikolić upozorila je danas da pojedine sporne odredbe iz Nacrta zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika nose opasnost masovnog nadzora nad građanima, kao i da brojne izmene te krivične materije vode u diskreciona tumačenja odredbi.

Ona je, komentarišući odredbu koja se u delu javnosti vidi kao pretnja organizatorima i učesnicima protesta, ocenila da „kod te odredbe najveća opasnost predstavlja mogućnost masovnog nadzora nad građanima, što nije dobro“ i nosi sa sobom pitanje ko ga, kako i zašto sprovodi i u kom pravcu.

U predloženoj odredbi se navodi da će se kazniti onaj „ko putem sredstava informacionih tehnologija ili na drugi način učini dostupnim materijal koji sadrži informacije kojima se daju saveti u cilju izvršenja krivičnog dela“.

Takođe, odredba navodi i da će se kazniti lice koje vrši posredovanje u pristupanju ovakvom materijalu, ili mu pomoću sredstava informacionih tehnologija svesno pristupi.

Komlen Nikolić je u izjavi, pred početak konferencije o izmeni krivične materije i ljudskim pravima, navela da u sadašnjem zakoniku postoji krivično delo pristupanje pornografskom materijalu na kojem su deca, ali da su tu jasno predviđene i posebne dokazne radnje da bi to uopšte i moglo da se nadzire.

Ocenila je da više odredbi u nacrtu unosi konfuziju i navela da se postavlja pitanje na koja bi se krivična dela, kojih je propisano nekoliko stotina, odnosila odredba kojom se kažnjava davanje saveta da se izvrše.

Prema rečima Komlen Nikolić, koja je tužilac u Apelacionom tužilaštvu, u Beogradu, nepreciznosti u odredbama daju mogućnost da ih organi gonjenja, policija i tužilaštvo, diskreciono trumače, ali stvaraju problem i sudijama.

Konferenciju „Uticaj izmena Krivičnog zakonika na pravosuđe i ljudska prava“, organizovao je Komitet pravnika za ljudska prava, a okupila je predstavnike i drugih nevladinih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari