Lidija Valtner: Kritična i još više samokritična 1

Nije napadnuta novinarka Lidija Valtner, već novinarka pred kojom se stoji mirno, napisala je na društvenim mrežama jedna poznata političarka, reagujući na nasilje koje je naša novinarka nedavno doživela na inaugurativnom skupu Srpske napredne stranke od obezbeđenja vladajuće partije.

Lidijina osetljivost na nepravdu i nesreće koje doživljaju obični ljudi naspram političke elite i establišmenta nikada joj nije smetala da profesionalno i hladne glave obavlja svoju novinarsku dužnost, koju nesvakidašnje za ovdašnje prilike i stanje u novinarskoj profesiji shvata isključivo kao rad u javnom interesu, prezirući relativizacije, izrugivanje, olako shvatanje ili površnost kojom veliki broj naših kolega pristupa poslu.

Izrazito samokritična, s jedne, i izrazito stroga prema svima koji se nađu u fokusu njenog novinarskog zadatka i interesovanja, s druge strane, bezbroj puta dolazila je u situacije da je različite interesne grupe i podmetljivci ličnog naspram javnog interesa izlažu javno svojim kritikama. U takvim situacijama, u koje, nažalost, većina kolega nikada ni dođe, Lidija nije imala nikakve potrebe da neko stane u njenu zaštitu, da se bilo kome pravda i objašnjava okolnosti, ili daje svoju verziju priče, osim u slučajevima kada bi to doprinelo saznanju i imalo značenje na opštijem nivou, lišeno konteksta njene lične odbrane samog po sebi.

Lidija Valtner radi u Danasu duže od decenije. Unazad pet godina nalazila se u najužem izboru za dobitnicu nagrade „Nikola Burzan“. Ove godine ju je osvojila. Rekla je – nezasluženo. Mi, njene kolege, svakodnevno svedočimo visokim kriterijuma koje, pre svega, primenjuje u sagledavanju sopstvenog rada i dostignuća, i zato, ne tako lako, upuštamo se u to da joj uputimo pohvale, jer će na njih odgovoriti odmahivanjem ruke i primedbama da – preterujemo.

Rođena je u Smederevskoj Palanci. Diplomirala na Fakultetu političkih nauka. Od početka profesionalnog angažmana zaposlena je u Danasu.

Nagrada „Nikola Burzan“

Nagrada „Nikola Burzan“ se dodeljuje u znak sećanja na dugogodišnjeg novinara i urednika Borbe i jednog od osnivača dnevnika Danas Nikolu Burzana (1935-2000), a dobijaju je zaposleni u redakciji Danasa koji su se svojim radom posebno istakli između dva 9. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari