Propao je Partizanov plan da s gostovanja u Bragi krene ka Ligi Evropi. Ni iz trećeg pokušaja crno-beli nisu uspeli da osvoje bod(ove) u Ligi šampiona, nisu istina ni izgubili sve šanse u trci za 3. mesto u H grupi, ali su ih drastično umanjili sinoćnjim porazom od portugalske ekipe, koja je ih je s 2:0 (1:0) na svom stadionu pretekla i izbila na poziciju iza Arsenala i Šahtjora.

 

Braga- Partizan 2:0 (1:0)

STRELCI: Lima 35, Mateush 90. STADION: Munisipal. GLEDALACA: 10.000. SUDIJA: Stefan Duhamel (Francuska). ŽUTI KARTONI: Andres Madrid, Agiar (Braga), Moreira (Partizan).

BRAGA: Felipe, Paualo, Moises, Paulo Cesar (od 68. Salino), Lima (od 87. Mosoro), Elderson, Andres Madrid (od 72. Agiar), Silvio, Alan, Vandinjo, Mateush.

PARTIZAN: Stojković, Miljković, Savić, Krstajić, Lazevski, Smiljanić, Moreira (od 46. Medo), Tomić (od 88. Babović), S. Ilić, Kleo, Šćepović (od 54. Boja).

 

Dugo je Partizanova oprezna taktika „pila vodu“. Pojačanom defanzivom, koju je s puno trke, duela i koncentracije dobro radila cela ekipa, gosti su uspeli u nameri da umrtve igru domaćina, pa su inače brzi i ultra ofanzivni crveno-beli s puno muke i retko prilazili šesnaestercu protivnika. Golman našeg tima mogao je komotno da prespava prvih 35 minuta utakmice, da nije bilo kobnog slobodnog udarca verovatno ne bi ni vadio loptu iz mreže do kraja poluvremena, ali je Lima praktično ni iz čega doneo vođstvo Portugalcima. Prekid je dosuđen na više od 25 metara iskosa s leve strane, ali velika daljina nije predstavljala problem jednom od „milion“ Braginih Brazilaca, čija je teledirigovana „bomba“ okrznula prste nemoćnog Stojkovića i preko njih završila u gornjem bližem uglu. Ravnopravan odnos snaga na terenu i po jedan Šćepovićev i Kleov šut u okvir gola pre rezultatskog minusa (Felipe im lako pročitao mlake pokušaje s distance) bili su slaba uteha „parnom valjku“. Napad je trpeo zbog odbrane, pa ni špicevi ni veznjaci nisu stizali da zaprete rivalovom čuvaru mreže.

Nastavak je doneo otvoreniju borbu. Braga je pokušavala da još nekim pogotkom osigura prve bodove u Ligi šampiona, a Partizan se remijem približi Lige Evrope, pa smo videli mnogo prilika na obe strane. Ne i pogotke. Sve do poslednjeg minuta regularnog dela meča, kada je sevnula kontra Brage, a Mateush je na nesebičnu asistenciju jednog saigrača s peterca zakucao u praznu mrežu za veliki trijumf. Drugi čin borbe istih rivala za prezimljavanje u Evropi zakazan je za 3. novembar u Beogradu.

Stanojević: Biće teže u Beogradu

– Odigrali smo dosta dobru utakmicu, ali nam je nedostajao završni udarac. Braga je iz prvog šuta postigla gol. Diktirali smo ritam u drugom poluvremenu, ali nismo imali sreće da postignemo gol. Portugalci imaju fantastičan kontranapad, što su i demonstrirali. Biće nam teže u Beogradu jer ćemo morati da napadnemo, a oni imaju fantastičnu tranziciju – istakao je trener Aleksandar Stanojević.

Miljković: Presudio detalj

– Mislim da smo s previše respekta ušli u meč. Kao u Donjecku, jedan detalj je odlučio ishod, mada smo i posle prvog primljenog gola igrali fudbal, držali loptu i stvarali šanse. Ostaje nam popravni pred našim navijačima – ništa još nije gotovo za desnog beka crno-belih Aleksandra Miljkovića.

Savić: Nije još gotovo

– Nismo imali sreće, primili smo dva gola iz 3-4 šuta. Nemamo, međutim, razloga da mnogo žalimo, pošto trka za Ligu Evrope još nije gotova. Prvu sledeću priliku za prezimljavanje u Evropi imaćemo protiv Brage u Beogradu, a tu je i drugi meč sa Šahtjorom – računa štoper Partizana Stefan Savić.

Zvižduci Stojkoviću

Ne zvižde Partizanovom golmanu Vladimiru Stojkoviću samo navijači njegovog bivšeg kluba Crvene zvezde. Da li zbog rivaliteta Brage i lisabonskog Sportinga, koji ga je ovog leta pozajmio crno-belima, ili zato što je svojim odbranama domaćinu svojevremeno došao glave u dvomeču sa ekipom iz Ljutice Bogdana, tek reprezentativac Srbije je, pri svakom kontaktu s loptom, bio meta pristalica rivala našeg prvaka. Istina, samo grupice „Red boys“ na zapadnoj tribini.

Grupa H

Arsenal – Šahtjor 5:1 (2:0)

Braga – Partizan 2:0 (1:0)

1. Arsenal 3 3 0 0 14:2 9

2. Šahtjor 3 2 0 1 5:5 6

3. Braga 3 1 0 2 2:9 3

4. Partizan 3 0 0 3 1:6 0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari