Lijam Galager: Prvi put solo 1Foto: EPA/ Nanna Kreutzmann

„Sve što se nalazi na mojoj novoj ploči je već viđeno. Samo se nadam da sada to radim malo bolje. Nisam pokušao da izmislim točak. Samo sam ga izglancao.

Dobre pesme, dobri vokali, dobar tekst… Nadam se da će ljudi uživati, i da neće previše naprezati mozak, već da će skakati gore-dole“, rekao je nedavno nekadašnji frontmen grupe Oasis Lijam Galager o pesmama sa svog prvog solo albuma „As You Were“. Neke od njih među prvima u Evropi uživo će moći da čuje i publika u Srbiji, budući da će jedan od braće Galager nastupiti sutra, na zvanično prvoj večeri Exit festivala u Novom Sadu. Iako je ovo prva Galagerova turneja kao solo umetnika, publika će moći da čuje i čuvene hitove najpopularnijeg britpop benda svih vremena, među kojima je i „Don’t Look Back in Anger“, koju će Lijam, kako je najavio, pevati na početku koncerta. Ovu pesmu, koju je napisao njegov brat Noel inspirisan Lenonom i njegovom pacifističkom himnom „Imagine“, nedavno je izveo i na Glastonberi festivalu, posvetivši je žrtvama terorističkih napada u Mančesteru, a za svoj rodni grad Galager je već organizovao koncert od kojeg je sav prikupljeni novac otišao žrtvama napada.

„Ja sam građanin Mančestera i uvek ću to biti, gde god živeo“, izjavio je pevač.

Rođen je 21. septembra 1972. Njega i njegovu stariju braću – Pola i Noela, otac je često tukao, što je uticalo na kasnije Lijamovo problematično ponašanje, ali ga je i usmerilo ka umetnosti. Noel je izjavio da je Lijam tokom odrastanja bio zgodniji od njega, bolji pevač i da mu je bolje stajala parka. Iako ga je muzika manje zanimala nego brata, prvi obrisi benda Oasis pojavili su se zahvaljujući Lijamu, koji se pridružio prvobitno grupi Rain. Kada im se priključio i stariji Noel, bend je dobio novo ime, ali i prvi album. Pored sve prepoznatljivih pesama, postojanje Oasisa obeležilo je i Lijamovo problematično ponašanje i stalni sukobi sa starijim bratom, koji su i doveli do raspada grupe. Danas braća ne razgovaraju. Sa nekim od starih članova Lijam je nastavio da svira u bendu Beady Eye, ali se ta priča završila 2015.

Karakteriše ga prepoznatljiv glas i pojava uz obavezne naočare za sunce, a dok peva drži ruke uz telo jer, kaže, ne voli da igra. U anketi Q magazina 2010. proglašen je za najboljeg frontmena svih vremena. Svog sina Lenona nazvao je po frontmenu Bitlsa, koji je njegov najvažniji uzor (čak je izjavljivao da je on Lenonova reinkarnacija). Ima još jednog sina i ćerku. Na nedavnim izborima u Britaniji podržao je laburiste, iako ga, naglašava, ne zanima politika i ne glasa. Danas retko konzumira opijate, a svako jutro džogira. Navija za Mančester Siti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari