Minula godina za mnoge firme u Jablaničkom okrugu bila je u znaku posustale proizvodnje i štrajkova zbog višemesečnih neisplaćenih zarada. To se, pre svega, odnosi na kolektive koji su promenili vlasničku strukturu jer iz većine organizacija pristižu krajnje dramatična upozorenja.


U leskovačkoj Neveni radnici, iako su zvanično poslati na kolektivni godišnji odmor, dolaze u krug fabrike i štrajkuju, jer, kako kažu, ne veruju novom gazdi iz Bugarske, Hristi Kovačkom, vlasniku više kolektiva u Srbiji u kojima je slično, dramatično stanje.

U 2009. godinu, zbog toga što proces vlasničke promene nije ni pokrenut, 25 kolektiva ide u stečaj ili likvidaciju. U njima je formalno na platnom spisku oko 500 radnika, koji će zasigurno ostati bez radnih mesta i tako će se pridružiti armiji od 17.000 radnika koji su morali da napuste fabričke hale od početka privatizacije.

– U pet kolektiva već je pokrenut likividacioni postupak. To su Zele Veljković, Resort, Sintetika, Tekstil promet u Leskovcu i lebanska Jablanica. Te firme već imaju likivdacione upravnike koje je postavila Agencija za privatizaciju – kaže Jovica Nedeljković, sekretar Veća Samostalnih sindikata šest opština Jablaničkog okruga.

U Jablaničkom okrugu većinskog vlasnika nisu uspele da dobiju, između ostalih, grdelički Rad, lebanski Tekstilni kombinat Eksportekst, Tekstilna industrija u Vučju i leskovačke firme Srbijanka, Leskotekst, Rul i Leteks. U nekim od ovih kolektiva, poput Leteksa, podseća Nedeljković, nekada je radilo više od 2.000 radnika.

– U novim okolnostima sindikat se aktivno uključio u zaštitu interesa radnika, ali često nailazimo na velike otpore. Ima i kolektiva u kojima su naši sindikalni aktivisti dobijali otkaze i to samo zato što su tražili da vlasnik poštuje zakon – kaže Ivan Jovanović, predsednik Veća Saveza sindikata Jablaničkog okruga.

Prema podacima Agencije za privatizaciju, u leskovačkom kraju je privatizovano 48 preduzeća i to u 47 slučajeva sprovedan je metod javne aukcije, a samo u jednom, Farmaceutsko-hemijskoj industriji Zdravlje, promena vlasničke strukture obavljena je na tenderu. Zbog nepoštovanja ugovornih obaveza, Agencija za privatizaciju raskinula je ugovore sa 18 kolektiva među kojima su Mesokombinat, Rul, Napredak, Leteks, Umi Pek, Morava IGM, Toma Kostić – Tomako, Polimermer, Transport, Elektrouniverzal i Sloga. Ugovori u preduzećima Rul, Napredak, Polimermer i Transport raskinuti su zbog nedostavljanja bankarskih garancija. U preduzećima Umi Pek, Morava IGM, Toma Kostić – Tomako i Elektrouniverzal ugovori su, pak, raskinuti zbog neinvestiranja u osnovna sredstva, a u preduzeću Mesokobinat i Sloga zbog neisplaćivanja kupoprodajne rate, dok je u Tekstilnom kombinatu Leteks (u restrukturiranju), ugovor raskinut zbog neodržavanja kontinuiteta poslovanja. Kolektivi koji su postali većinski vlasnici, uglavnom, su iz Srbije. Izuzetaka je tek nekoliko. Tako je većinski vlasnik Farmaceutske industrije Zdravlje islandska firma Pharmaco, a većinski vlasnici fabrike plastificiranih limova i Hemijske industrije Nevena jesu bugarske kompanije Intertrust Lie i Bulcvet.

– Privatizacije je u većini slučajeva poslužila pojedincima da dođu do lake zarade, a sa druge strane sigurnost radnika je krajnje problematična – kaže Ivan Jovanović.

Novi vlasnici

U Leskovcu se očekuje da će u prvoj polovini 2009. godine nove vlasnike dobiti Autosaobraćajno preduzeće Jugekspres, Porečje u Vučju, Progres-prom u Medveđi. Dosadašnjom privatizacijom kolektiva na javnim aukcijama obavljena je za manje od 20 miliona evra, dok je Zdravlja a.d. dobilo većinskog vlasnika za 3,5 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari