Rešenjima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja pet pirotskih preduzeća u društvenoj svojini ide u likvidaciju, a u tri se pokreće stečajni postupak.

Predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Pirot Rodoljub Ćirić kaže za Danas da se na ovaj način rešava status ovih preduzeća koja ne rade već godinama.

– Ovo nije neočekivano i sve je to u skladu za zakonom. Agencija za privatizaciju u preduzećima sa društvenim kapitalom, ukoliko imaju tri neuspele aukcijske prodaje, donosi rešenja o prinudnoj likvidaciji ili ukoliko do kraja prošle godine nije bila zakazana aukcijska prodaja – kaže Ćirić.

Ćirić kaže da su rešenja o prinudnoj likvidaciji doneta za preduzeća Piroteks, Agroprodukt, Tehnoservis, Krznara i Galanteks-trejd.

– U pomenutim preduzećima fiktivno su zaposlena 33 radnika, većina ne radi već desetak godina. U Piroteksu je ostalo 16, Agroproduktu devet, Krznari sedam, Tehnoservisu jedan, a u Galanteks-trejdu nema nijednog radnika – kaže Ćirić.

Ćirić dodaje da je iz predionice Piroteks preko dva socijalna programa otišlo više od 500 radnika.

– Agroprodukt nije koristio socijalni program, Krznara je iskoristila socijalni program za desetak radnika, Tehnoservis nije imao nijedan socijalni program, a iz preduzeća Galanteks-trejd po osnovu dva socijalna programa otišlo je oko stotinu radnika – kaže Ćirić.

Ćirić kaže da je Agencija za privatizaciju za preduzeća koja će biti likvidirana već imenovala likvidacionog upravnika.

– Očekujemo da do kraja ove nedelje radnici pet preduzeća dobiju raskid ugovora o radu sa kojim će se javiti filijali Nacionalne službe za zapošljavanje i ostvariti pravo na novčanu naknadu u zavisnosti od godina radnog staža – kaže Ćirić, dodajući da su radnici ovih preduzeća odavno upoznati da je likvidacija neminovnost.

Prema njegovim rečima, rešenjima stečaj je predložen za Nišavsku dolinu, Pobedu i Angropromet. U tim preduzećima zaposleno je 169 radnika, od kojih 161 u Angroprometu, a druga dva preduzeća po četiri radnika.

– Neizvesna je sudbina radnika Angroprometa s obzirom da je Agencija za privatizaciju dala preporuku da se uradi socijalni program za 151 radnika. Socijalni program je urađen u aprilu i Agencija je dala pozitivno mišljenje, ali je sada Ministarstvo ekonomije predložilo stečaj – kaže Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari