„Limformiši se, nema čekanja!“ 1Foto: Shutterstock/Prostock-studio

Povodom obeležavanja svetskog dana borbe protiv hematoloških maligniteta, koji je u svetu ustanovljen 2014. godine Udruženje „Lipa“ najavljuje nastavak kampanje „Limformiši se, nema čekanja!“, koja za cilj ima podizanje svesti javnosti o DBKL-u (difuznom B-krupnoćelijskom limfomu), najčešćem agresivnom podtipu Non-hočkinskog limfoma.

U Srbiji se prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ svake godine dijagnostikuje oko 350 pacijenata sa difuznim B-krupnoćelijskim limfomom, a blizu 200 premine od posledica ove bolesti.

Ovom kampanjom Udruženje želi da ukaže na značaj ranog otkrivanja bolesti, prepoznavanja simptoma i adekvatnog lečenja pacijenata.

Otkrivanje i započinjanje lečenja u što ranijoj fazi bolesti sprečava ozbiljnije zdravstvene komplikacije ili progrediranje bolesti, a samim tim i šanse za izlečenjem su veće.

Kako difuzni B-krupnoćelijski limfom, predstavlja agresivnu formu Non-hočkinovog limfoma, ukoliko nije uključena adekvatna terapija, bolest uglavnom završava smrtnim ishodom.

Predsednica Udruženja pacijenata sa limfomom, hroničnom limfocitnom leukemijom i mijeloproliferativnim neoplazmama – LIPA, Maja Marković istakla je značaj unapređenja lečenja hematoloških pacijenata u Srbiji poslednjih deset godina kao i dostupnosti broja novih terapijskih opcija koje popravljaju ishode lečenja, ali i da država treba da nastavi pozitivne napore da se proces unapređenja lečenja nastavi.

„Pred nama su nove terapijske opcije koje mogu da značajno poprave kvalitet i dužinu života pacijenata, ali i da na duže staze donesu značajnom rasterećenju i uštedama u zdravstvenom sistemu i čitavoj zajednici. Postoji potreba i daljeg povećanja dostupnosti inovativnih lekova odobrenih u indikacijama, pre svega za agresivne tipove hematoloških maligniteta. Svima je interes da nova medicinska dostignuća i inovativne terapije budu što pre dostupne pacijentima u Srbiji. Upravo zato veoma je važna saradnja lekara i pacijenata, a posebno aktivna uloga lekara u putu praćenja i lečenja pacijenata, uključujući primenu najefikasnije terapijske opcije koja će dovesti do najboljeg ishoda za naše pacijente“, rekla je Maja Marković.

LIPA je od 2006. godine vodeće nacionalno udruženje pacijenata sa hematološkim malignitetima.

„Svakodnevno se trudimo da popravimo kvalitet života pacijenata, ali i sam kvalitet lečenja, boreći se za bolju dostupnost terapija. Naši ciljevi su da podignemo nivo znanja i svesti o limfomu, informišemo i podržimo pacijente, zagovaramo prava obolelih, ali i omogućimo bolji pristup novim terapijama i kliničkim ispitivanjima. Poslednji, ali ne manje važan cilj našeg udruženja jeste i promocija zdravog načina života, a sve to ostvarujemo u bliskoj saradnji sa strukom“, kaže predsednica Udruženja „LIPA“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari