Hrvatska vlada ostala je odlučna u nameri da sprovede Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, interventna policija više ne čuva dvojezične table postavljene na nekolikim zgradama državne uprave i državnih institucija u Vukovaru, a Stožer za zaštitu hrvatskog Vukovara nastavio je mirne proteste.


U smirivanje tenzija oko ćirilice uključene su juče i kompetentne lingvističke analize koje onima što žele da čuju poručuju: „Šta je Hrvatima ćirilica? Isto što i glagoljica – nacionalno pismo“, piše tako Tomislav Čadež u „Jutarnjem listu“ i pošto opširno dokumentuje ovu tvrdnju zaključuje: „Bilo bi zapravo najkorisnije kad bi se, makar za napredne đake, u osnovne i srednje škole uvela izborna nastava za koje bi se učile i glagoljica i ćirilica“.

U prilog svom stavu Čadež navodi da je ćirilica temeljno pismo hrvatskog srednjovekovlja, da je pre hiljadu godina bila glavno hrvatsko pismo istočno od reke Krke i Vrbasa, da se intenzivno koristila u Dubrovačkoj Republici i da je bila i pismo bosanskih i hercegovačkih fratara. „Ćirilica je, ukratko, sveslovensko pismo i biti protiv nje znači udarati na naš identitet“, kaže Čadež.

Hrvatski premijer Zoran Milanović na jučerašnjoj se sednici hrvatske vlade opet osvrnuo na događaje u Vukovaru. „Onome ko ne voli Hrvatsku i ko se nikad nije pomirio s tim da je Vukovar hrvatski, videti tablu i natpis gde na ćirilici piše Republika Hrvatska je u stvari noćna mora“, rekao je Milanović, dodajući da je „Hrvatska majka svih svojih građana, ne gospodarica, nego majka, bez obzira na to kojim pismom pišu“.

„Mi smo zadnji koji bi ovaj grad rušili“ rekao je juče Tomislav Josić, predsednik Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara, objašnjavajući odluku tog udruženja da ne nastavi sa lomljenjem tabli ispisanih na ćirilici i dodao da će oni koji su naredili da se te ploče stavljaju biti „dužni da ih u skorije vrijeme skinu jer će Vukovar biti mesto posebnog pijeteta“. On je najavio da će između 150 i 200 udruženja hrvatskih branitelja ubuduće koordinisati akcije protiv ćirilice u zajedničkom radnom telu.

Intervenisao MSP Srbije

Beograd – Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je, kako je juče saopštilo, „intervenisalo“ u razgovoru sa ambasadorom Hrvatske u Srbiji Gordanom Markotićem, zatim i prema zvaničnom Zagrebu ali i u evropskim institucijama u Briselu i Strazburu zbog incidenata u Hrvatskoj. „Ministarstvo spoljnih poslova svima je ukazalo na nedozvoljivo ponašanje ekstremnih grupa u Hrvatskoj, koje bezočno vređaju kulturu srpske manjine u Hrvatskoj i koje nastupaju sa pozicija ustaštva“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari