Linta traži istragu ratnih zločina nad Srbima kod Drniša 1Miodrag Linta Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu i podigne optužnice protiv pripadnika Hrvatske vojske odgovornih za zločine nad Srbima tokom napada na Miljevački plato kod Drniša, juna 1992. godine.

U saopštenju povodom godišnjice tog napada na teritoriju koja je u to vreme bila pod zaštitom UNPROFOR, Linta je naveo da je od 40 stradalih Srba „većina svirepo ubijena i masakrirana posle predaje“, a da je 17 zarobljenih Srba „brutalno mučeno u hrvatskim logorima“.

„Hrvatska dugi niz godina daje lažna obećanja da će ekshumirati 12 posmrtnih ostataka Srba jer je poznata lokacija ali u praksi to se nije desilo. Za ovaj monstruozni zločin osuđena su samo dvojica pripadnika Hrvatske vojske i to na svega tri godine što predstavlja duboko vređanje srpskih žrtava i članova njihovih porodica“, naveo je Linta.

Ocenio je da bez uspostavljanja „istih standarda za ratne zločine i jednakog poštovanja svih žrtava nije moguće govoriti o istinskoj normalizaciji odnosa na prostoru bivše Jugoslavije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari