“List Danas nas proziva da ćutimo o dešavanjima na Kosovu”: Reakcija eparhije raško-prizrenske 1Foto: Eparhija raško-prizrenska

Eparhija raško-prizrenska nema običaj da se oglašava povodom svakog društvenog problema, i posebno da ne ulazi u pitanja svakodnevne politike, navela je eparhija na svom sajtu.

“Naši vernici imaju različita politička opredeljenja, a uloga Crkve je da sabira ljude u veri i istini, kao što je to radila vekovima, a ne da ih deli i dodvorava se jednoj ili drugoj političkoj grupi, kao što je i Sveti Sava mirio braću, a ne zapodirao podele. Ipak, oko ključnih pitanja našeg naroda i njegovog opstanka, a pogotovo na Kosovu i Metohiji naša Crkva nikada nije i neće ćutati jer našu Crkvu ne čine samo sveštenstvo ili monaštvo, već i svi naši vernici. Tako je bilo vekovima i zato je svetosavska Crkva bila i ostala glavni stožer okupljanja srpskog naroda, očuvanja njegovog duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta, posebno na Kosovu i Metohiji”, navode u saopštenju.

Kako dodaju, u poslednje vreme su svedoci sve češćeg prozivanja Srpske pravoslavne crkve, i Eparhije raško-prizrenske zbog navodnog ćutanja i neaktivnosti u vremenu stradanja našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

“Već mesecima se povlači kroz medije i društvene mreže priča da „izdajemo naš narod sa vrhom države“ i bivamo javno prozivani zbog „ćutanja“ na „ponašanje Prištine i Beograda prema Srbima“. Na tu temu je dnevni list Danas čak početkom godine objavio i članak, koji se i ovih dana reciklira po društvenim mrežama. Posebno je žalosna tvrdnja koju je pre dva dana izneo g. Momir Stojanović predsednik Srpskog nacionalnog veća da „se govori o potpisivanju temeljnog ugovora između SPC i Prištine, kao što se slično desilo i ranije sa Crnom Gorom, o zaštiti srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, uz garanciju Vatikana“ i da se vrše „ozbiljni pritisci na mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija, kao egzarha Pećke patrijaršije i na vladiku Teodosija da oni budu potpisnici tog temeljnog ugovora“”, navode u saopštenju.

Prema njihovim rečima, u ovoj proizvoljnoj i tendencioznoj izjavi nema apsolutno nikakve istine ni logike, pogotovo zbog toga što je stav patrijarha srpskog i svih arhijereja SPC o Kosovu i Metohiji kristalno jasan i godinama je više puta potvrđivan na svetim arhijerejskim saborima.

“Dobro je poznato da se temeljni ugovori Crkve potpisuju samo sa međunarodno priznatim državama, i to je još jedan pokazatelj više koliko su ove proizvoljne tvrdnje opasne i nedobronamerne, a koliko su mediji koji ih prenose neprofesionalni jer nisu se ni potrudili da provere da li u tome ima ikakve istine i pitaju drugu stranu”, navodi se u saopštenju.

Saopštenje eparhije u celosti možete pročitati na njihovom sajtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari