Pojedini analitičari tvrde da postoji opasnost da će današnja tročasovna radna večera evropskih lidera, na kojoj bi trebalo da budu izabrani prvi predsednik i šef diplomatije EU, mogla da se pretvori u farsu, budući da postoje male šanse da će biti postignut konsenzus. Premijer Švedske Fredrik Rajnfelt, čija država trenutno predsedava Uniji, treba da listu kandidata za prestižne funkcije svede na najmanju moguću meru, što se smatra izuzetno teškim zadatkom.

Belgijski premijer Herman van Rompuj i dalje slovi za najvećeg favorita za mesto predsednika EU. Pored njega, kao mogući kandidati pominju se i predsednik holandske vlade Jan Balkenende, kao i premijer Luksemburga Žan Klod Junker. Takođe, ima i onih koji tvrde da je još u igri i bivši britanski premijer Toni Bler.

Kao potencijalni kandidati za šefa evropske diplomatije pominju se i ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos i nekadašnji italijanski premijer Masimo d’Alema. Složenost situacije najbolje ilustruju informacije da je lista pretendenata za obe funkcije bila sve duža kako se današnji samit u Briselu približavao, iako se očekivalo da će situacija biti obrnuta. Prema mišljenju većine analitičara predsedničko mesto pripašće nekom od predstavnika centralne desnice, dok će funkcija šefa diplomatije pripasti zagovorniku levog centra. Nekoliko političarki žalilo se da imena pripadnica lepšeg pola nisu uzeta u razmatranje za nove funkcije.

Velika iluzija nametnuta javnosti

Izbor predsednika Evropske unije predstavlja još jednu u nizu velikih iluzija nametnutih javnosti na Starom kontinentu, ocenjuje britanski Indipendent. List naglašava da novi predsednik neće imati nikakvu izvršnu ulogu niti ovlašćenja da donosi bilo kakve odluke, a njegov glavni zadatak biće priprema redovnih samita Unije. Independent zaključuje da će predsednik EU zapravo biti „glavni portparol evropskog bloka. Osim toga, evropske države su odlučne u nameri da kormilo Unije preuzme političar iz neke od manjih zemalja koji nije poznat široj javnosti, što će pojačati utisak o „obezglavljenosti“ EU, a na čuveno pitanje bivšeg državnog sekretara SAD Henrija Kisindžera „koga da pozovem kada želim da razgovaram sa Evropom“, neće biti adekvatnog odgovora, ocenjuje Indipendent.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari