ana brnabićfoto FoNet Milica Vučković

Reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića koje je uputio naciji u petak, a u vezi sa tim da je šokiran dužinom lista čekanja na dijagnostiku i operacije na kojima su 68.657 građana, i tražio rešenje, očekivano, bile su povod da se tema prenese na politički teren i traženje krivca u „bivšima“ i „sadašnjima“.

Vučićeva „šokiranost“ izazvala je polemiku između Borisa Tadića, ranijeg predsednika države, i Ane Brnabić, predsednice Skupštine Srbije, na društvenoj mreži X.

Tadić je juče napisao da je „predsednik države shvatio da postoji problem s listama čekanja nakon 12 godina na vlasti! A kada sam ukazivao na to da ulaganje u zdravstvo nije ulaganje u zgradurine, hvatali su se za glavu“, na šta je usledio odgovor Brnabić:

 

„Zdravstvo nije ulaganje u zgrade (kliničke centre, bolnice, domove zdravlja)? OK – to objašnjava zašto, u 11 godina vlasti, nisu popravili ili izgradili niti jednu novu bolnicu ili klinički centar. To je dovelo do toga da naši lekari i medicinske sestre rade u uslovima nalik poljskim bolnicama, a da pacijenti moraju od kuće da ponesu ćebe ukoliko moraju da ostanu na bolničkom lečenju. No, ako već nisu verovali u infrastrukturu, zašto nisu ulagali u opremu, ljude? Zabranili su specijalizacije, a pacijenti su u vreme Tadića i njegovih i braunilu morali sami da kupuju, plata medicinske sestre (u vreme kada je bila najveća, dakle 2012. godine) bila je sramotnih i bednih 286 evra (!), a plata lekara opšte prakse 476 evra. Kakve liste čekanja, tada se pričalo o listama preživljavanja… Iz elementarnog poštovanja prema građanima, morali bi da ćutite na ovu temu. Dobro, i temu KiM, radnih mesta, plata, puteva, pruga, tehnologije, inovacija, a da, i kulture, sporta….. Ma, samo ćutite i pognite glavu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari