"Jeftino politikantstvo" protiv "vazalnog odnosa prema Beogradu": Zašto su liste čekanja posvađale direktora UKC Niš sa dr Milićem? 1Dr Dragan Milić: Printscreen/YouTube/MRCN produkcija

Direktor Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić, koji je i jedan od neformalnih lidera opozicije u Nišu, kazao je danas da ocene v.d. direktora niškog Univerzitetskog kliničkog centra dr Zorana Perišića o lošem radu te klinike i Milićevoj nedostojnosti da kritikuje liste čekanja „obiluju lažima i i izmišljotinama“.

Dr Milić je optužio čelnika niškog UKC, koji je i bivši gradonačelnik Niša, da će „zauvek ostati upamćen kao kralj bahatosti i nepotizma niškog SNS-a“, dodajući da to „nije mali uspeh s obzirom da je konkurencija žestoka“.

Njegova reakcija usledila je posle objavljivanja saopštenja sa potpisom dr Perišića na veb- sajtu UKC Niš, u kojem se poručuje da je „došlo vreme da se kaže istina o Draganu Miliću i njegovoj priči o listama čekanja“.

Saopštenje je objavljeno neposredno nakon što je direktor Kardiohirurgije kazao da i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, koji je najavio da će u januaru biti ukinute liste čekanja za operaciju katarakte, magnetnu rezonancu i koronarografiju, a za godinu i po i za ortopedske operacije, snosi odgovornost za njihovo postojanje.

Dr Milić je takođe ocenio da je „skandal što je njihovo ukidanje- političko pitanje“.

Niška Kardiohirurgija je, inače, početkom prošle godine ukinula liste čekanja na operacije kroz besplatan rad vikendima, što je dr Perišić tada prokomentarisao tvrdnjom da to nije tačno i da liste „nisu eliminisane“.

Dr Zoran Perišić: Zašto samo jedna operacija dnevno?

V.d. direktora UKC u najnovijem saopštenju ne negira da na Kardiohirurgiji sada nema listi čekanja, ali navodi da je dr Milić „definitivno poslednji čovek u zdravstvu koji sme da se oglašava po pitanju listi čekanja, jer on ni u redovnom radu ne može da postigne ono za šta je plaćen od građana Srbije“.

On navodi da se Milićevi javni nastupi po ovom i sličnim pitanjima „svode na jeftino politikantstvo“.

"Jeftino politikantstvo" protiv "vazalnog odnosa prema Beogradu": Zašto su liste čekanja posvađale direktora UKC Niš sa dr Milićem? 2
Dr Zoran Perišić: Foto Z. Miladinović/ Danas

„Sa dve operacione sale i šest kardiohirurga i kompletno obučenim timovima za intervenciju, rezultati rada dr Milića su sledeći – za 252 radna dana u toku ove godine urađene su 282 kardiohirurške intervencije. Dakle, u zgradi, koju je izgradila država Srbija, opremila je najsavremenijom opremom država Srbija, sa kadrom u čije školovanje i usavršavanje je država Srbija uložila svoja sredstva, rukovodilac ove ustanove, dr Milić, ostvaruje jedva jednu operaciju dnevno!“, kaže dr Perišić.

On se pita šta se za to vreme dešava u drugoj operacionoj sali i šta se još radi osim jedne operacije dnevno u celoj klinici za koju dr Milić lobira da postane Institut za kardiovaskularne bolesti.

Preporučuje dr Miliću da se raspita koliko operacija dnevno i koliko onih zahtevnih imaju Institut Dedinje i Institut “Kamenica”, dok „on obavlja jednu dnevno u dve operacione sale, sa šest obučenih kardiohirurga i kompletnim timovima“.

Dr Milić: „Neradnici“ su ove godine već uradili 610 operacija

Dr Milić, međutim, kaže da su „neradnici“ sa Klinike za kardiohirurgiju zaključno sa današnjim danom uradili 610 operacija, od kojih 341 kardiohiruršku, u jednoj sali, i 269 vaskularnih, u drugoj, kao i dve srodničke i dve kadaverične transplantacije bubrega.

Za očekivati je, kaže, da će ove godine biti urađeno skoro 450 kardiohirurških operacija, što je najviše u poslednjih deset godina, koliko klinika postoji.

"Jeftino politikantstvo" protiv "vazalnog odnosa prema Beogradu": Zašto su liste čekanja posvađale direktora UKC Niš sa dr Milićem? 3
Foto: Dragan Milić/Privatna arhiva

Na Klinici i dalje nema listi čekanja, već svi pacijenti koji prođu anesteziologa budu operisani u toku te sedmice ili najkasnije naredne.

Pritom, na Perišićevoj „matičnoj“ Klinici za kardiohirurgiju postoji lista čekanja za koronografiju, na kojoj je oko 400 pacijenata, što je među neslavnim rekordima niškog UKC, kaže on.

„Klinika za kardiohirurgiju ima samo jednu EKK mašinu, tako da se kardiohirurške operacije rade samo u jednoj a ne u dve sale. Iako naša klinika godinama traži od Perišića i Ministarstva zdravlja još jednu EKK mašinu, to se nije desilo pa mi radimo samo sa jednom mašinom koju je obezbedila američka ambasada“, navodi dr Milić.

On kaže da je „sramno“ upoređivati, recimo, Institut “Dedinje” sa niškom Kardiohirurgijom, jer je država za opremanje Instituta, koji inače ima desetak EKK mašina, „dala više od 50 miliona evra“, a u zgradu Kardiohirurgije „uložila oko dva miliona evra“.

„Perišić će ostati upamćen kao jedini direktor UKC Niš koji je pljuvao, omalovažavao i ponižavao celu jednu kliniku i celokupno osoblje klinike koje je požrtvovano radilo bez naknade 25 vikenda tokom prošle godine i očistilo listu čekanja, jedinu kliniku južno od Beograda koja radi kardiohirurške procedure i transplantacije. Za 12 godina, koliko je na vlasti u Nišu, nije uspeo da obezbedi jedan jedini institut koje Nišlije i Jug Srbije čekaju duže od 50 godina. Čak je sramno dozvolio da se Kovid bolnica otvori u Kruševcu a ne u Nišu i da se zatvori i pretvori u ruinu Klinika za plućne bolesti u Knez Selu“, kaže dr Milić.

Prema njegovim rečima, upravo takav „vazalni odnos prema Beogradu, uz favorizovanje privatnih interesa u odnosu na opšte dok je bio gradonačelnik, doveo je do epskog propadanja Niša, zbog čega mnoge Nišlije opisuju Perišića kao najgoreg gradonačelnika u istoriji grada, od Cara Konstantina do današnjih dana“.

Da li se dr Perišić kroz kritiku dr Milića dodvorava Ministarstvu zdravlja?

Dr Milić naglašava da je dr Perišić, koji je u februaru ove godine napunio 65 godina, nelegitimno nastavio da bude direktor UKC Niš, a da mu je Medicinski fakultet nezakonito produžio radni odnos „jer nije ispunio uslove iz člana 93. Zakona o visokom obrazovanju“.

„Nije nikakva tajna da je rok trajanja Zoranu Perišiću na mestu v.d. direktora UKC Niš istekao i da je ovim dopisom (najnovijim kritičkim saopštenjem o Kardiohorurgiji i dr Miliću, prim, aut.) hteo da se dodvori i da zamoli centre moći da ga ostave na ovom mestu da dovrši projekat kompletnog uništavanja i urušavanja UKC Niš. On će nakon odlaska biti veoma brzo zaboravljen, ali će šteta koju je napravio ostati jako dugo“, navodi on.

Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić je, inače, u februaru najavila da će dr Perišiću biti produžen radni vek za još dve godine, iako je on već tada bio duže od tri godine u v.d. statusu direktora UKC i stranački je funkcioner, što Zakon o zdravstvenoj zaštiti ne dozvoljava.

"Jeftino politikantstvo" protiv "vazalnog odnosa prema Beogradu": Zašto su liste čekanja posvađale direktora UKC Niš sa dr Milićem? 4
Klinika za kardiohirurgiju: Foto UKC Niš

Ona je tada kazala da bi „bilo prenaglo da odjednom ode neko ko je zaista ušao u detalje čitavog Kliničkog centra i sve zna zbog toga što je ispunio uslove za penziju“, i da će njegov zadatak biti da „u narednih par godina pripremi sledećeg“.

Dr Perišića je Vlada Srbije imenovala za v. d. direktora niškog UKC u novembru 2020.

On je tada, po dostupnim informacijama, bio član Predsedništva SNS-a, a sada je član Glavnog odbora te stranke.

Od 2011. god 2015. godine bio je i predsednik Gradskog odbora SNS-a.

Ministarstvo zdravlja i dr Perišić ranije nisu odgovorili na pitanja Danasa, poslatih u više navrata, a vezanih za njegovo imenovanje i v.d. status.

Dr Perišić ćuti o optužbama za nepotizam

Dr Milić kaže da je dr Perišić ovih dana smenio direktorku Klinike za oftamologiju Maju Petrović, jedinu doktorku sa te klinike koja ne radi privatno, a uspela je da obezbedi da na klinici ne postoje liste čekanja za operaciju katarakte.

Takođe, kao kao v.d. direktora UKC, pre dve godine, postavio je svoju suprugu za glavnu sestru „njegove“ Klinike za kardiologiju, te se na njenom aneksu ugovora o radu nalaze potpisi oba supružnika, bez da o tome bude obaveštena Agenciju za sprečavanje korupcije, kaže.

On dodaje da je Perišićeva supruga, koja je diplomirana medicinska sestra, izabrana i u zvanje saradnika u nastavi o zdravstvenoj nezi na niškom Medicinskom fakultetu, a „na osnovu navodne diplome fakulteta iz Valjeva“.

Dr Milić je medijima dostavio aneks ugovora o radu i rešenje Medicinskog fakulteta iz kojih se vide ove tvrdnje.

V.d. direktora UKC dr Perišić do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na pitanja Danasa povodom Milićevih optužbi za nepotizam i druge nepravilnosti.

Krivične prijave, Etički komitet, obustava rada…

Dr Milić u današnem saopštenju podseća da je dr Perišić podneo krivične prijave protiv sedam lekara Kardiohirurgije zbog navodnog kršenja zakona tokom rada na naučnoj studiji u vreme vanrednog stanja zbog korona epidemije, ali da ih je tužilaštvo odbacilo.

Dr Perišić je podneo i dve prijave Komitetu za profesionalnu etiku Univerziteta u Nišu, navodeći kao razlog Milićevo neetično ponašanja, ali ih je Komitet takođe odbacio.

Direktor Kardiohirurgije dodaje i da je ta klinika u dva navrata bila prinuđena da obustavi operacije zbog nedostaka reagenasa i potrošnog materijala, za šta je kao odgovornog označio dr Perišića.

Dr Perišić je ranije kazao da mu je funkcija v.d. direktora UKC nalagala da reaguje ukoliko primeti nepravilnost u radu neke klinike ili zaposlenih, a da UKC i on lično nisu odgovorni za nestašice reagensa i potrošnog materijala, koje nastoje da nabave na vreme i u skladu sa procedurom javnih nabavki.

„To je jedna stvar koju doktor Milić radi super. On ne rešava krizu, on je generiše“, rekao je dr Perišić povodom obudstave rada Kardiohirurgije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari