Sindikat traži da se zdravstvenim radnicima koji budu angažovani oko smanjenja liste čekanja plati prekovremeni rad 1Foto: Pixabay/Bokskapet

Predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ Zoran Ilić izjavio je FoNetu, povodom današnje najave ministra zdravlja Zlatibora Lončara da će svi pacijenti sa listi čekanja za skener, a ima ih oko 3.000, biti pozvani na pregled sledećeg vikenda, da će zdravstveni radnici insistirati da im bude plaćen prekovremeni rad.

Ilić je ocenio da je prazna lista čekanja za skener „možda moguća“, ako se bude angažovao svaki aparat u svakoj bolnici u Srbiji.

Do sindikata „Nazavisnost“ nije stigla precizna informacija, niti uputstva prema kojima bi sledećeg vikenda trebalo da se obavljaju pregledi skenerima, rekao je Ilić.

„Znam samo da ćemo tražiti da bude plaćeno sve što je zakonom definisano kao prekovremeni rad“, izjavio je Ilić i dodao da se to uglavnom poštuje kada je reč o preventivnim pregledima koje Ministarstvo zdravlja organizuje vikendima širom Srbije.

„Pojedine ustanove kasne sa tim isplatama, ali sa Ministarstvom zdravlja radimo na tome da ih opomenemo“, naveo je Ilić.

On je izjavio da se sindikat slaže da se liste čekanja regulišu.

„Nemamo niša protiv privatnog zdravstva, ali državno treba da ima primat, jer narod izdvaja za zdravstevno osiguranje“, rekao je Ilić.

Lončar je najavio da će naredni vikend biti radan za zdravstveno osoblje širom Srbije.

Radićemo celu subotu i nedelju od 7 do 19 časova, radićemo skener na svim aparatima koje imamo i u funkciji su i očekujem da u ponedeljak nemamo listu čekanja na skener, izjavio je Lončar Televiziji Prva.

Lončar je naveo da će pacijenti biti pozvani, da će biti napravljen raspored i da će se raditi tri do četiri pregleda na sat vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari