"Stop kopanju litijuma": Završena jednočasovna blokada puta M-124, Šabac-Sremska Mitrovica 1foto: printscreen / N1

U Šapcu su večeras završeni protest protivnika iskopavanja litijuma i bora „Stop Rio Tintu“ i blokada puta ka Sremskoj Mitrovici.

Demonstranti su se danas oko 18 sati najpre okupili u centru grada, gde im se obratila Marta Dobošarević, studentkinja veterine, koja rekla je da „problem koji imamo zahteva da svi budemo hrabri i ujedinjene“, prenosi N1.

„Rudnik treba da prođe kroz Srbiju, kroz naš Šabac, da uništi našu zemlju, da zatruje naše reke i razboli našu decu i naše ljude. Ne postoje preče teme i važnije stvari od ove dok izdajnička vlast i Rio Tinto ne shvate da neće kopati“, kazala je ona i pozvala mlade Šapčane da se uključe u borbu.

Poručila je vlasti da neće svi mladi otići iz ove zemlje i „ostaviti sve šačici zločinaca koji vladaju“.

Nakon nje, kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović rekao je ta stranka pozvala građane da krenu u “ novi talas borbe“ jer „vlada neko zatišje a Rio Tinto radi svoj posao“.

„Vlast im izlazi u susret i omogućava im da dobija dozvole“ rekao je Zelenović za agenciju Beta.

Kazao da je Rio Tinto ušao, „u ovom trenutku u jednu ozbiljnu proceuduru“ i ukoliko gradjani nešto ne preduzmu, to će se završti „ishodovanjem dozvole za rudarenje“.

„Prvi korak u tome je da podnesu zahtev, a Ministarstvo za zašitu životne sredine je taj zahtev primilo“, kazao je Zelenović.

Po njegovim rečima, drugi korak bi bio da Ministarstvo „izda uslove“, odnosno odbri to što su tražili, a što znači da Rio Tintu „daje u ruke i nož i pogaču“ što će značiti da od tog trenutka Rio Tinto upravlja procesom dobijanja rudnika.

„Naravno da smo mi protiv toga, žao mi je što to nije više prisustno u javnosti, ali očigledno je da postoji plan vlasti da se taj proces ne vidi i da se o tome ništa ne zna“, kazao je Zelenović.

Ponovio je da je stranka Zajedno podnela zahtev Ministatsvu da se taj proces obustavi i da je ostavila rok do 1. oktobra, odnosno do isteka roka za podnošenje primedbi građana.

„Ako to do tada ne urade, plan je da intenziviramo akcije… i onda ćemo verovatno u više gradova Srbije u isto vreme imati proteste s blokadom, slično kao i pre dve i po godine“, kazao je on.

Ocenio je da su vlasti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi s Rio Tintom krenuli u „novu rundu“, te „na dosta perfidan način rade sve, a da javnost to i ne zna“.

„Dobro smo obavešteni i hoćemo da se borimo i zato smo pozvali sve na večerašnji protest … i nije važno ko je za koga glasao – ovo je bio građanski skup“, kazao je Zelenović.

Rekao je je da su oni svoje obećanje ispunili, te da je sada Ministarstvo na potezu – „hoće li ili neće obustaviti postupak“ po zahtevu Rio Tinta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari