Zašto je litijum postao glavna tema informativnih emisija tek nakon izbora? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Reč litijum je u avgustu ove godine spomenuta čak 1.097 puta u dnevnicima televizija sa nacionalnim frekvencijama, kao i u dnevnicima kablovskih televizija Nova i N1, pokazao je monitoring Biroa za društvena istraživanja (BIRODI). U odnosu na period pre izbora 2. juna, litijum se višestruko više pojavljuje kao tema.

Televizije čiji su dnevnici praćeni ovim monitoringom su: Pink, Happy, B92, RTS 1, Prva, N1 i Nova.

U odnosu na jun ove godine reč litijum se ponavljala u dnevnicima za više od 800 puta, dok je u odnosu na jul razlika neznatna.

Narodni poslanik i predsednik stranke Novo lice Srbije Miloš Parandilović za naš list navodi da je tragedija da Aleksandar Vučić kao predsednik države a i ostali državni funkcioneri bukvalno „botuju“ za Rio Tinto.

Zašto je litijum postao glavna tema informativnih emisija tek nakon izbora? 2
Foto: Novo lice Srbije

– Oni degradiraju funkcije na kojima se nalaze, nedostojni su ih. Zamislite bilo kog ozbiljnog državnika koji reklamira i veliča ma koju stranu kompaniju, to je nezamislivo. To samo stari radikal Vučić može da smisli – naglašava Parandilović.

Sa obzirom da je spominjanje litijuma skočilo od juna, odnosno nakon lokalnih izbora, naš sagovornik smatra da je vlast čekala da prođu izbori, kako bi nastavili sa „rasprodajom Srbije“.

– Očigledno se sa Rio Tintom direktno Vučić pogodio pa je upregao sve sluge iz državnog aparata da botuju za dolazak te kompanije. Čini mi se da ovakvo ludilo ne postoji nigde do u Srbiji – ističe Parandilović.

To što se upetostručio broj pominjanja litijuma govori u prilog njegovoj tezi da oni jednostavno moraju da održe dato obećanje nekome sa zapada.

– Da se Srbija raskopava kao eksperimentalno područje. Verujem da ovaj narod ima snage da sruši još jednog diktatora a onda da pravimo državu – zaključuje Parandilović.

Nikola Ristić, aktivista organizovane grupe „Sviće“, kaže za Danas da kada pogledamo ove podatke često zaboravimo jedan važan aspekt, a to je da su se u prethodna dva meseca održavali ogromni protesti.

Zašto je litijum postao glavna tema informativnih emisija tek nakon izbora? 3
foto: Privatna arhiva

– Naš utisak je da to pominjanje potiče od toga da režim želi da gura tu temu na neki način, ali sa druge strane zaboravljamo da je uticaj građana zapravo ogroman. Da je samo do režima i do toga da oni žele da forsiraju litijum, mislim da bi taj termin bio znatno manje zastupljen – ukazuje Ristić.

Činjenica da je litijum zastupljeniji u odnosu na jun jeste fakat, ali je njegov generalni utisak da su naše vlasti ne samo čekale da prođu izbori da bi ponovo pokrenuli temu litijuma, nego i da je zbog izbornih malverizacija tokom decembarskih i junskih izbora splasla ideja društva za promenu.

– Tu je režim napravio ključnu grešku, pretpostavljam da su radili merenja javnog mnjeja u tom trenutku i da su osetili da je moral u narodu na najnižem nivou, i da su baš zbog toga izabrali taj trenutak, od juna, da pokrenu tu temu – objašnjava Ristić.

Međutim, ispostavilo se da to što se moral snizio zbog izbornog procesa ne znači nužno da bi takav bio i zbog neke druge teme, kao što je litijum, ukazuje naš sagovornik.

Pavle Cicvarić, student i aktivista Borbe koji je učestvovao na protestima protiv iskopavanja litijuma, navodi za naš list da je on tema koja je “mejnstrim” poslednjih nekoliko godina.

Zašto je litijum postao glavna tema informativnih emisija tek nakon izbora? 4
foto M.A./ATAImages

– Očigledno je da je najveći deo građana protiv toga. To smo mogli da vidimo na brojnim protestima tokom celog leta. Brojnost na njima je bila iznenađujuće velika, što je jako neobično za taj deo godine. Protesti zaista jesu okupili ljude koji se dosta razlikuju u ideološkom pogledu. Za pohvalu je što se posle raspada koalicije SPN ponovo digla nekakva energija, međutim primećujem da je većina građana osetljivija na temu iskopavanja litijuma, nego na mnoge druge prekršaje koje je ova vlast sprovela, od progona političkih neistomisljenika do uništavanja svih institucija – objašnjava Cicvarić.

Iz iskustva od prethodnih godina, vlast je znala da ne stoji dobro na temi litijuma, kaže naš sagovornik podsećajući na blokadu Gazele pre tri godine, pa je, dodaje, zbog toga taktički izbegavala ovu temu pre samih izbora.

– Izbegavanje ove teme pre, a intenziviranje posle izbora je jos jedan primer prevare i podvale koju vlast “prodaje” građanima. Očigledno je da je tema manjka demokratije, slobode medija i nezavisnog rada institucija otišla pod tepih. Razjedinjena opozicija i opšta apatija koja je nastala zbog raspada koalicije dala je više prostora da vlast radi šta zeli, jer nema ujedinjenog protivnika – smatra Cicvarić.

Veruje da se režim nije nadao ovako velikom otporu, međutim ističe da se ovaj on ne sme posmatrati kao izolovana borba protiv iskopavanja litijuma, zato što je litijum samo jedan od problema i prekršaja za koje je kriva vlast.

– Vidimo da vlast deklarativno poziva na smirivanje tenzija u potrazi za nekakvim kompromisom. U ovom slučaju je glavni problem apsolutno nepoverenje prema vlasti zbog korupcije i kriminala u koji je ona ogrezla. To me dovodi do zaključka – Koja god da je tema u pitanju, od postavljanja kocki na Trgu republike do nuklearnih elektrana, vlast je pokazala da nije sposobna da se bavi bitnim pitanjima što dovodi do nepoverenja koje se nikada neće vratiti. Jedino rešenje je slom jedog korumpiranog sistema – naglašava Cicvarić.

Dodaje da je Rio Tinto privatna kompanija kojoj je u interesu profit, zbog čega ovde ne postoji moralna vertikala dobar – loš.

– Nije vuk sam po sebi loš zato što kolje ovce. Ne ljuti se seljak na vuka zato što je pojeo ovcu, već na neodgovornog čobanina koji je ostavio tor otvoren. Krivicu ne moramo tražiti ni u EU ili spolja, već direktno kod nas. Mi već godinama upozoravamo našeg čobanina da ne otvara tor, a čobanin je gluv ili bezobrazan. Možda ima neke koristi od toga, ko zna. Saznaćemo – zaključuje Cicvarić.

To što se litijum znatno više ponavlja u dnevnicima nije ništa čudno, s obzirom da, kao što kažu i naši sagovornici, su protesti u julu i avgustu bili masovni. Sa druge strane, činjenica da je priča o litijumu postala glavna tema televizija bliskim vlastima nakon lokalnih izbora, takođe može da ukaže da su naše vlasti taktički čekale kraj izbora kako bi ponovo pokrenuli temu iskopavanja litijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari