Koje sve bolesti leči litijum i ima li tog leka u Srbiji? 1Foto: Pixabay/Matvevna

Litijum je lek, to znaju zdravstveni radnici, koji se koristi u lečenju i tretiranju nekih oboljenja, rekao je direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Vladislav Vukomanović, koji je od juče deo tima Zlatibora Lončara koji će se baviti eventualnim posledicama po zdravlje ako dođe do kopanja litijuma.

Vukomanović je, između ostalog, naveo da je zdravlje dece i građana vrednije od bilo kog metala i bilo kog materijalnog dobra i objasnio zbog čega je stupio u taj tim.

Litijum karbonat kapsule

Litijum karbonat – kapsule 300 miligrama ime je leka koji se nalazi na takozvanoj Listi D Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i spada u grupu lekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Republici Srbiji, a neophodni su u dijagnostici i terapiji.

U terapiju se uvodi na osnovu mišljenja lekara, uglavnom psihijatra, jer taj lek, kako za Danas navodi profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu Radan Stojanović, spada u takozvane „stabilizatore raspoloženja“.

Koje sve bolesti leči litijum i ima li tog leka u Srbiji? 2
Radan Stojanović

„Koristi se u lečenju bipolarnih poremećaja. Lek je male terapijske širine što znači da bi trebalo da se vodi računa o doziranju i da se polako određuje doza. Trebalo bi da se postepeno povećava i istovremeno prati koncentracija litijuma u krvi“, naveo je on.

U komšiluku, dozvolu za stavljanje u promet tog leka ima najveća hrvatska farmaceutska kompanija JGL. Lek nosi naziv Litijev karbonat JGL 300 mg tablete.

U uputstvu za lek se navodi da pripada grupi lekova pod nazivom antipsihotici.

Litijum za psihijatrijske bolesti

„Ovaj lek se primjenjuje u lečenju i prevenciji sledećih stanja: manije (stanje sa simptomima uzbuđenja ili euforije), manično depresivne psihoze (stanje pri kojem se period depresije smenjuje s periodima euforije ili uzbuđenja), ponavljajuće depresije agresivnog ili autodestruktivnog ponašanja. Nemojte uzimati litijev karbonat JGL tablete ako ste alergični na litijum ili neki drugi sastojak ovog leka, ako imate tešku bolest bubrega, hipotiroidizam koji je teško lečiti, ako ste imali ili imate problema sa srčanim ritmom, ako imate stanje koje se zove Brugada sindrom (nasledni sindrom koji utiče na srce) ili ako je neko u vašoj porodici to imao, ako imate nisku koncentraciju natrijuma u telu“, navodi se, između ostalog, u uputstvu za lek.

litijum
Foto: Shutterstock/Busra Ispir

Kako se dodaje, potrebno je redovno kontrolisati nivo litijuma u krvi kod svih pacijenata, kod starijih posebno.

Prema istim informacijama litijum može biti štetan po plod u trudnoći, može da uđe u interakciju sa drugim lekovima, dok su simptomi koji se mogu javiti tokom terapije litijumom:

„Bolovi u trbuhu, gubitak apetita, mučnina, slabost, proliv, zamagljen vid, učestalo mokrenje, ošamućenost, nevoljno drhtanje, trzanje mišića, slabost u mišićima, omaglica i osećanje jakog umora. U ekstremnim slučajevima mogu se javiti nesvestica, problem srčanog ritma (usporeni ili nepravilni otkucaji srca), zatajenje bubrega, povećana dezorijentiranost, konvulzije, koma i smrt“.

Proizvđač leka je Jadran- Galenski Laboratorij d.d. iz Rijeke, a način i mesto izdavanja leka su samo uz recept, u apotekama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari