Podnete prijave REM-u protiv RTS-a, Pink-a i Prve TV: Zašto mediji sa nacionalnom frekvencijom ne izveštavaju o protestima protiv litijuma? 1Foto FoNet Darko Čojić

Sudeći prema monitoringu Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), većina medija sa nacionalnom frekvencijom je u svojim informativnim programima emitovanim 29. jula ignorisala masovne proteste protiv iskopavanja litijuma koji su se održali širom Srbije.

Kako za Danas kaže direktor BIRODI-a Zoran Gavrilović, tog dana je samo televizija Pink emitovala saopštenje Ministarstva rudarstva i energetike da se u Šumadiji istražuju mermer i gips, a ne litijum, bez vesti da je u Aranđelovcu održan veliki protest protiv rudarenja ovog minerala i Rio Tinta.

Ipak, dan kasnije, 30. jula, RTS je u svom Dnevniku 3 kratko izvestio da su u Mladenovcu i Kosjeriću održani protesti protiv iskopavanja litijuma, ali je izostavljen podatak da je nezadovoljstvo demonstranata bilo usmereno i ka kompaniji Rio Tinto.

„Informacija o protestu 29. jula uopšte nije bilo, što predstavlja kršenje Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga. U slučaju RTS-a, to je kršenje Zakona o javnim medijskim servisima i Statuta RTS-a“, objašnjava Gavrilović.

Sve se ovo, kako kaže, može podvesti pod član 51 Ustava Republike Srbije, u kom se navodi da građani imaju pravo na potpuno, blagovremeno i istinito informisanje.

„Imamo argumentaciju da je ovime građanima Srbije uskraćeno pravo na informisanje na osnovu kog oni treba da donose političke odluke i planiraju svoje živote. U Dnevniku 2 RTS-a, koji je najgledanija informativna emisija, oni se time i hvale, nije bilo nikakvih informacija o protestima“, kaže Gavrilović.

Zbog svega ovoga BIRODI je podneo prijave Regulatornom telu za elektronske medije (REM) protiv RTS-a, TV Pink-a i Prve TV.

„Mi jesmo prijavili REM-u, ali očekujemo i da Ministarstvo informisanja reaguje, kao što je reagovalo i u slučaju KTV Zrenjanin. Ministarstvo preuzima odgovornost za stanje u elektronskim medijima, zato i očekujemo da će reagovati, iako ne bi trebalo, za to je nadležan REM“, priča Gavrilović.

On navodi i da nije samo problem izostanak izveštavanja o protestima protiv litijuma, već i to što se mnogi mediji koriste za propagiranje rudarenja.

Podnete prijave REM-u protiv RTS-a, Pink-a i Prve TV: Zašto mediji sa nacionalnom frekvencijom ne izveštavaju o protestima protiv litijuma? 2
Foto: BIRODI

„Naša analiza je pokazala da su jutarnji program TV Pink-a i Informer televizija kanali za propagandu i promociju priče vezane za litijum“, kaže Gavrilović.

Prema njegovom mišljenju, u emisijama na ovim televizijama javni funkcioneri se pojavljuju i nastupaju kao da su PR službenici rudarskih kompanija.

„Propuste Rio Tinta u komunikaciji sa građanima sada pokušavaju da reše predsednik Republike, predsednica parlamenta i predstavnici izvršne vlasti, odnosno vlade“, smatra Gavrilović.

Podnete prijave REM-u protiv RTS-a, Pink-a i Prve TV: Zašto mediji sa nacionalnom frekvencijom ne izveštavaju o protestima protiv litijuma? 3
Foto: BIRODI

Izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić kaže da svako prećutkivanje važnih događaja i debata predstavlja kršenje zakona i svih profesionalnih postulata novinarstva.

„Posebno javni servisi, ali i svi drugi mediji sa informativnim programima, imaju obavezu da objektivno i sveobuhvatno informišu građane o svim relevantnim temama. Tema vezana za potencijalno rudarenje litijuma u Jadru i događaji, javni protesti, regularno prijavljivani i organizovani po zakonu, sa velikom posećenošću i mirnim odvijanjem, je od izuzetnog javnog interesa“, ističe Matić.

Ako se ovakvi događaji i debate ignorišu, kako kaže naš sagovornik, onda to predstavlja direktno dezinformisanje građana.

Dodaje i da je bilo neophodno izvestiti o protestima protiv iskopavanja litijuma zbog njihove masovnosti.

Prema podacima Arhiva javnih skupova, u Šapcu je bilo oko 7.000 učesnika, što je po ovom arhivu ekvivalent okupljanju oko 200.000 građana u Beogradu. U Kraljevu je bilo 2.700 učesnika, što bi bilo kao 61.000 u Beogradu, u Valjevu 2.500, što je kao 60.000 u Beogradu, itd.

Prema Matićevom mišljenju, nedostatak uravnoteženog, na činjenicama zasnovanog izveštavanja, može imati i negativne bezbednosne posledice.

„Ako u medijima nemamo činjenice, već samo interpretaciju na način da se jedna grupacija proglasi neprijateljskom, štetočinskom zbog svojih stavova, dodatno polarizuje i onako duboko polarizovano društvo. To je apsolutno nedopustivo poigravanje koje može dovesti do eruptivnih situacija, sukoba i nasilja. To se mora sprečiti kroz objektivno informisanje i ravnopravnu debatu o svim pitanjima“, zaključuje Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari