“Kopanje litijuma je neminovnost”: Đukanović tvrdi da sve velike sile imaju saglasnost da se rudiri 1foto: FoNet/Ognjen Stevanović

“Sve velike sile, istočne ili zapadne, imaju saglaske da to mora da se vadi. Tu je sveopšti kompromis postignut. Samo je pitanje ko će rudariti”, rekao je u nizu tvitova advokat i funkcioner SNS Vladimir Đukanović, učestvujući u raspravi na društvenoj mreži X o vađenju litijuma.

On tvrdi da je to je neminovnost.

“Mi smo treća zemlja u Evropi po rezervama litijuma i to najkvalitetnijeg na svetu. U eri kada je taj kritični mineral nasušna potreba, nemoguće je da on može da ostane u zemlji. Pa eno Madura ruše zbog litijuma. To je tako svidelo se nekom ili ne. Naš je izbor da napravimo dogovor da sirovina ostaje kod nas i da mi proizvode pravimo, uz minimalan izvoz sirovine, ili će doći neko i to će nam oteti”, poručio je, između ostalog, Đukanović.

On je jedan od niza funkcionera vladajuće stranke koji se zdušno zalaže za projekat Jadar i otvaranje rudnika litijuma u Gornjim Nedeljicama, protiv čega građani Srbije svakodnevno protestuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari