Litvanski zvaničnici u Viljnusu odbili su održavanje mitinga za toleranciju koji sponzoriše EU, zbog strahova da bi događaj mogao podstaći nemire u ovoj baltičkoj zemlji, poznatoj po svojim antigej osećanjima. Odluka koju je jednoglasno donelo gradsko veće bazirana je na podacima da bi protivnici gej populacije mogli remetiti javni red, objašnjavaju gradski zvaničnici.

Litvanski zvaničnici u Viljnusu odbili su održavanje mitinga za toleranciju koji sponzoriše EU, zbog strahova da bi događaj mogao podstaći nemire u ovoj baltičkoj zemlji, poznatoj po svojim antigej osećanjima. Odluka koju je jednoglasno donelo gradsko veće bazirana je na podacima da bi protivnici gej populacije mogli remetiti javni red, objašnjavaju gradski zvaničnici. Miting je bio planiran za 25. maj, pod nazivom Za različitost – protiv diskriminacije, u saradnji s EU.
Jedan od ključnih trenutaka događaja trebalo je da predstavlja dolazak „antidiskriminacijskog“ autobusa, koji putuje kroz 19 zemalja Unije i informiše građane o njihovim pravima u skladu s nacionalnim i antidiskriminacijskim zakonom EU. Ovakva odluka vlasti predstavlja prvo odbijanje neke prestonice EU da ugosti „putujuću kampanju“ koja već četiri godine funkcioniše. EU je u ponedeljak izjavila da „žali zbog odluke da se otkaže planirani događaj u Viljnusu“. „Odluka gradskih vlasti pokazuje koliko još stvari treba postići kako bi se promenili ponašanje i stavovi prema diskriminisanim grupama i promovisala svest o različitostima“, saopšteno je iz kancelarije Evropske komisije.
Švedski ambasador u Litvaniji Malin Kare pozvala je protekle nedelje litvanski parlament da se prava homoseksualaca poštuju. Ti pozivi su razljutili antigej aktiviste koji su protestovali ispred ambasade Švedske, dok je vođa opozicionih aktivista Vajdas Visnijauskas izjavio da govor švedskog ambasadora „vređa religiozna osećanja litvanskih građana“. On je dodao: „Zabrinuti smo jer izgleda da predstavnik strane zemlje ne razume da ono što je prihvatljivo za Šveđane nije prihvatljivo i za Litvance“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari