Liv Ulman: Oskarovka koja voli Beograd 1Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

„Ljudi u Norveškoj nemaju običaj da se hvale. Ali, zato sam ja ovde dovela dvadesetoro Norvežana kako bi mogli da posvedoče: Da, konačno je dobila Oskara“, izjavila je legendarna glumica Liv Ulman na ceremoniji „Governors Awards“ u Los Anđelesu, primajući proteklog vikenda Oskar za životno delo, kojom je započela 94. dodela najpopularnije nagrade u svetu.

Posle dve nominacije za uloge u filmovima „Emigranti“ (1971) i „Licem u lice“ (1976), nagrade BAFTA i Zlatni globus, tri priznanja Američkih filmskih kritičara, kanske Zlatne palme i brojnih drugih koje čak i najbolji glumci van engleskog govornog područja teško dosežu, izuzetna norveška umetnica, muza kultnog reditelja Ingmara Bergmana, ući će u istoriju „pokretnih slika“ i kao oskarovka.

Sa Bergmanom je snimila šest ostvarenja, među kojima su remek dela „Persona“, „Anina strast“, „Krici i šaputanja“, „Prizori iz bračnog života“, a ove uloge jakih, slobodnih u beskompromisnih žena od kraja šezdesetih godina svrstale su je u ikone umetničkog filma, ali i feminizma i modnog ukusa, što je 1978. dovelo i na naslovnu stranu „Voga“.

Sarađivala je i sa velikim Luisom Bunjuelom, Terensom Jangom, Mariom Moničelijem…, igrala na Brodveju (za uloge u „Ani Kristi“ Judžina O Nila i Ibzenovoj „Kući lutaka“ bila je nominovana za nagradu Toni), od 1992. do 2014. režirala je pet sjajnih filmova, napisala je dve knjige memoara, „Promena“ i „Izbori“.

Nikada nije bila oličenje filmske zvezde, što je dokazala i kada je 1998. odbila da se pojavi u jednoj epizodi serijala „Seksi i grad“ koji je imao planetarnu popularnost. Izuzetnu karijeru pratio je i isto tako uzbudljiv privatni život – udavala se dva puta.

Ingmar Bergman je nije odveo pred oltar iako su jedno drugom bili životna ljubav, ali su dobili ćerku Lin. Imala je i avanturu sa Vorenom Bitijem, a 1980. postala je srpska snaja. Doživela je ljubav na prvi pogled sa legendarnim novinarem Draganom Babićem, a kako su svedočili neki očevici, čuveni beogradski plejboj koji je harao tih godina, „maznuo“ je Liv Ulman za samo nekoliko minuta, na samo početku TV intervjua koji je radio s njom, za svoj kultni serijal „To sam ja“.

Ali, nije samo zbog Babića ostala naša bliska prijateljica – neki je najviše pamte (kao i potpisnica ovih redova), kada je 26. decembra 1996. došla da pruži podršku građanskim protestima protiv izborne krađe Slobodana Miloševića, i rekla da voli Beograd. A posle izvođenja predstave „Magbet/Ono“, koju je za nju upriličila Borka Pavićević, bili smo svedoci koliko je Liv Ulman zaista antizvezda i koliko je velika – čekala je pola sata da se pokloni Sonji Vukićević, autorki „Magbet/Ona“, koja je ovu predstavu igrala u blatu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari